Spelersrapport: Indrukwekkende backs en De Jong dragen PSV, twee Ajax-zesjes

Spelersrapport: Indrukwekkende backs en De Jong dragen PSV, twee Ajax-zesjes

23-09-2018 18:50
135

PSV heeft zondagmiddag een mokerslag uitgedeeld aan Ajax. De regerend landskampioen won met liefst 3-0 van de concurrent uit Amsterdam, is na zes Eredivisie-wedstrijden nog zonder puntenverlies en staat vijf punten los van Ajax. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit.

PSV

Jeroen Zoet – 7: Moest tijdens de warming-up nog onderzocht worden door de medische staf, maar liet zich totaal niet uit zijn evenwicht brengen. Een oerdegelijk, betrouwbaar optreden van Zoet.

Denzel Dumfries – 8: Speelde in 2016 nog anoniem zijn wedstrijdjes in de Keuken Kampioen Divisie met Sparta, maar domineert nu de rechterflank van de regerend landskampioen. Dumfries denderde minder vaak naar voren dan gewoonlijk, maar maakte in verdedigend opzicht grote indruk. Hoogtepunt van de wedstrijd: de overgave waarmee hij zich bij een 3-0 voorsprong voor een schot van Carel Eiting gooide.

Daniel Schwaab – 7: Geen held in de opbouw, maar o zo degelijk. De Duitse routinier weet precies wat hij wel en niet kan, zorgt dat hij nauwelijks fouten maakt en is goud waard voor PSV.

Nick Viergever – 7,5: Heerste in de lucht, stond steeds op de goede plek, was op vrijwel geen fout te betrappen. Een type verdediger dat Ajax prima had kunnen gebruiken vanmiddag...

Angelino – 7: Doordat Hakim Ziyech vaak naar binnen trok, had de Spanjaard geen directe tegenstander. Angelino bleef gedisciplineerd in zijn positie spelen. Maar zodra een Ajacied zijn zone binnendrong, beet de linksback zich op indrukwekkende wijze vast in zijn tegenstander.

Pablo Rosario – 7,5: Heeft zich geruisloos opgewerkt tot een vaste waarde bij de Eindhovenaren, terwijl hij als jeugdspeler nog werd weggestuurd bij Ajax. De jeugdinternational domineerde met partner in crime Jorrit Hendrix het middenveld. Pas 21 jaar, maar nu al een ongekende schat aan fysieke mogelijkheden.

Gastón Pereiro – 7: Hij gaf het zelf al aan: doelpunt nummer vier tegen Ajax. De Uruguayaan is een momentenspeler bij uitstek, maar staat er áltijd in topwedstrijden. Maakte bovendien keurig zijn verdedigende meters. Dat wordt nog een interessante concurrentiestrijd met Erick Gutiérrez.

Jorrit Hendrix – 7,5: Is onomstreden op het middenveld en liet tegen Ajax zien waarom. Won vrijwel al zijn duels en het merendeel van zijn passes kwam op de juiste bestemming aan, waaronder zijn assist op de 2-0. De Limburger loopt al een aantal jaar mee en weet precies wat er gevraagd wordt tijdens dit soort topwedstrijden.

Hirving Lozano – 6,5: Heeft wel eens betere wedstrijden voor PSV gespeeld, maar pikte toch weer zijn goaltje mee. PSV heeft een prestatie van formaat geleverd door Chucky te behouden voor de Eredivisie.

Luuk de Jong – 8: Moet altijd de kritiek en de scepsis overwinnen, maar wordt steeds weer in de harten van de PSV-aanhang gesloten. Speelde met zijn kopkracht een sleutelrol in de onverwacht eenvoudige overwinning.

Steven Bergwijn – 7,5: De buitenspeler is bezig aan het seizoen van zijn doorbraak en groeit met de week. Had geen kind aan Noussair Mazraoui en leidde twee van de drie treffers in. Are you watching, Ronald Koeman?

Invallers:
Erick Gutiérrez – x: Kwam er twintig minuten voor tijd in voor zijn concurrent Pereiro. Speelde te kort voor een beoordeling.

Donyell Malen – x: Verving Bergwijn tien minuten voor tijd, maar speelde te kort voor een beoordeling.

Bart Ramselaar – x: Nam in de slotfase de plek van Lozano over, maar speelde te kort voor een beoordeling.

Ajax

André Onana – 5: De 1-0 zag er knullig uit, maar Onana zag de bal pas laat aankomen. Een onuitwisbare indruk maakte hij echter geenszins: de Kameroener keepte een onrustige wedstrijd en had nauwelijks een bal klem.

Noussair Mazraoui – 4,5: De 1-0 en 3-0 vielen aan zijn kant, terwijl de Marokkaans international nergens te bekennen was. Mazraoui zakte voor zijn eerste belangrijke examen als rechtsback.

Frenkie de Jong – 4: Wordt de laatste weken bewierookt in binnen- en buitenland, maar deelde in de malaise. Dat hij van nature geen verdediger is, werd pijnlijk duidelijk bij alle PSV-goals. Bovendien kon hij zich in de opbouw niet onderscheiden.

Daley Blind – 4: Dat hij het in de lucht zou afleggen tegen Luuk de Jong, was vooraf ingecalculeerd. Maar wat liet hij zich kinderlijk eenvoudig aftroeven in aanloop naar de 1-0... De van Manchester United teruggekeerde linkspoot heeft zijn stempel absoluut nog niet kunnen drukken op Ajax.

Nicolas Tagliafico – 6: Moest de 3-0 van Lozano toestaan, maar bleef relatief overeind tegen de Mexicaan. De Argentijnse terriër pakte uit met enkele fraaie tackles en was een van de weinige Ajacieden die meekon in het fysieke geweld van de PSV'ers.

Lasse Schöne – 4.5: Komt vaker in de problemen wanneer het tempo hoog ligt en de spierballen regeren. De Deen sneeuwde volledig onder op het middenveld en mocht na drie kwartier al onder de douche.

Dusan Tadic – 4,5: De man naar wie de Ajacieden kijken wanneer het niet loopt. Maar Tadic kon in Eindhoven het verschil niet maken. De van Southampton overgekomen gelegenheidsaanvoerder maakte een geïrriteerde indruk en kwam nauwelijks tot geslaagde acties.

Carel Eiting – 5,5: Liet aan de bal niet onaardige dingen zien tijdens zijn eerste Eredivisie-topper, maar legde het af in de duels. Kon de 1-0 niet voorkomen nadat hij op de rand van de zestien werd uitgespeeld door Pereiro.

Hakim Ziyech – 6: Degene die het moest doen voor Ajax. Wanneer hij onder de strakke dekking uit kwam, had hij zo zijn flitsen. Ziyech kon het echter niet alleen.

Klaas-Jan Huntelaar – 5: The Hunter zat in de tang bij Schwaab en Viergever en kreeg nauwelijks ballen. Hij was nog het dichtst bij een goal toen hij tegen een schot van Ziyech aan liep...

David Neres – 5: Begon veelbelovend aan de wedstrijd en vocht enkele interessante duels uit met Dumfries. Nadat PSV het initiatief gegrepen had, kon ook de Braziliaan het tij niet meer keren.

Invallers:
Donny van de Beek – 5: Viel halverwege in voor Schöne op het moment dat de wedstrijd al gelopen was. Speelde een onzichtbare tweede helft.

Kasper Dolberg – 5,5: Kwam tijdens de rust binnen de lijnen voor Huntelaar. De Deen was iets nadrukkelijker aanwezig dan zijn collega-spits, maar kon geen potten breken.

Ryan Gravenberch – x: De debutant mocht in de slotfase Neres aflossen, maar speelde te kort voor een beoordeling.

(Hein Nooijens / VoetbalPrimeur)