‘Worst signing ever’ verdient 547k per week: de rampstart van Alexis in Manchester

25 september 2018 om 12:00

831 minuten. Zo lang is het inmiddels geleden dat Alexis Sánchez scoorde in competitieverband. Dit seizoen staat de absolute grootverdiener van Manchester United en de Premier League - 547.000 euro per week! - op exact één assist en nul treffers. Zelfs de fans van United spreken inmiddels van een totale miskoop. Waar gaat het mis met de Chileense vedette?

Meer honden dan doelpunten en assists... De memes en dramatische statistiekjes over Alexis Sánchez vliegen je momenteel om de oren op social media. Waren het eerst vooral supporters van Arsenal en andere Engelse clubs, inmiddels heeft ook een deel van de achterban van Manchester United het gemunt op de 29-jarige aanvaller. Want hoe het is in hemelsnaam mogelijk dat Sánchez in acht maanden op Old Trafford pas drie keer heeft gescoord? De laatste goal van de oud-speler van Arsenal, FC Barcelona, Udinese, River Plate en Colo Colo dateert van eind maart (!). 


Van vermoeidheid kan in principe geen sprake zijn bij Sánchez. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Sergio Agüero, Harry Kane en Romelu Lukaku was de Zuid-Amerikaan in de zomer niet actief op het WK in Rusland. De bondscoach van Chili gunde Sánchez rust in de laatste interlandperiode en United-manager José Mourinho hield zijn sterspeler 90 minuten op de bank tijdens de Champions League-clash tegen Young Boys in Zwitserland. Wat kan het dan wél zijn? Kranten en voetbalmedia laten de laatste tijd uitgebreide analyses los op de acht rampzalige maanden van Alexis op Old Trafford. Het levert een paar mogelijke verklaringen op. 

De tactiek van United
Afgelopen week leed Sánchez tijdens de Premier League-wedstrijd tussen United en Wolverhampton Wanderers (1-1) zestien keer balverlies - schrikbarend vaak. Niet één keer veroverde de dribbelaar de bal. Het begint er simpelweg op te lijken dat Sánchez niet rendeert op de linkerflank van United, aan de zijde van aanspeelpunt Romelu Lukaku.

Tijdens de voorbereiding op het huidige seizoen gebruikte Mourinho tijdens een aantal oefenwedstrijden in de VS Sánchez als centrale aanvaller. WK-gangers Lukaku en Marcus Rashford ontbraken. In die potjes deed Sánchez het uitstekend. Niemand sprak meer over zijn eerste moeizame maanden in Manchester. De laatste weken kiest Mourinho in de Premier League voor 4-3-3, met Lukaku als targetman. Sánchez staat weer op links. Daar presteert de absolute grootverdiener van de Premier League ondermaats. Het feit dat Sánchez met een weeksalaris van 547.000 euro meer verdient dan welke andere speler dan ook, zorgt alleen maar voor extra onrust en druk. 

Dilemma voor Mourinho: moet hij zijn tactiek puur en alleen voor Sánchez aanpassen? De laatste weken draait het juist weer iets beter, met Paul Pogba in een meer aanvallende rol op het middenveld, een blok van twee achter de Fransman en een voorste linie met drie aanvallers. Een centrale rol voor Sánchez, net als in zijn gloriedagen bij Arsenal, zou ten koste gaan Lukaku. Een andere optie: Sánchez op rechts proberen. Bij Udinese en Barça werd hij regelmatig gebruikt in die rol.

Over the hill
Ligt het aan Mourinho en de formatie waarin Sánchez wordt gebruikt, of is de aanvaller zelf gewoon over zijn hoogtepunt heen? In Engeland wordt elk balcontact, elke dribbel, elke individuele actie minitieus geregistreerd. Daaruit blijkt dat Sánchez sinds zijn transfer van Arsenal naar The Red Devils minder vaak op doel schiet, minder dribbels inzet, minder vaak tegenstanders passeert, minder kansen creëert voor zichzelf en zijn teamgenoten, meer duels verliest en steeds vaker de bal verspeelt. 

In zijn laatste maanden bij Arsenal was Sánchez óók al een stuk minder efficiënt dan tijdens zijn drie eerdere seizoenen in Noord-Londen. Destijds dacht men dat het matige halfjaar van de Chileen vooral te maken had met een gebrek aan motivatie. Sánchez baalde van het verval van Arsenal, weigerde zijn contract te verlengen en wilde graag zo snel mogelijk naar een échte topclub verkassen. Acht maanden na zijn transfer naar Manchester kan worden geconcludeerd dat het matige laatste seizoen bij The Gunners mogelijk geen incident was. Na acht seizoenen in de Europese voetbaltop, waarin Sánchez veertig à vijftig duels per jaar speelde, exclusief oefeninterlands, kwalificatieduels en eindtoernooien met Chili, is het beste er mogelijk af. 


De vloek van rugnummer 7
Het was al jaren een dingetje in Manchester en nu deelt ook Sánchez in de malaise. Op Old Trafford is er sprake van een heuse vloek, de vloek van rugnummer 7. George Best, Bryan Robson, Eric Cantona, David Beckham en ene Cristiano Ronaldo groeiden vòòr 2009 uit tot absolute helden op Old Trafford. Daarna is de teloorgang ingezet. Want ga maar na: achter Ronaldo kwamen Michael Owen, Angel Di Maria, Memphis Depay. Met name de laatste twee werden met torenhoge verwachtingen en voor een grote smak geld aangetrokken. Beiden vertrokken ze via de achterdeur. The Curse of Nr.7, kopte The Daily Mirror afgelopen week. Wás de verklaring maar zo simpel voor Sánchez en United.