Nijhuis geeft mening over 'elleboog' van Onana: 'Hij hoeft niet zo te vallen'

Nijhuis geeft mening over 'elleboog' van Onana: 'Hij hoeft niet zo te vallen'

28-09-2018 19:10
160

Bas Nijhuis deed tijdens de Eredivisie-topper tussen PSV en Ajax (3-0) dienst als videoscheidsrechter. In die wedstrijd was een vermeende elleboog van André Onana aan Luuk de Jong veelbesproken.

Niet de Ajax-doelman, maar De Jong werd bestraft door scheidsrechter Danny Makkelie vanwege een schwalbe. "Wat je ziet is dat de doelman de bal grijpt, Luuk de Jong staat ernaast en hij geeft even een beukje met zijn elleboog", vertelt Nijhuis bij FC Afkicken. "De Jong gaat toch wel gewillig neer. Hij krijgt een klein tikje, maar je hoeft niet op die manier te vallen."

Nijhuis vindt het vooral interpretatie. "Danny ziet het vanaf dichtbij en hij zei: 'Ik heb het zelf gezien, Bas. Ik zie het elleboogje, maar er komt te veel theater bij, ik laat het gaan'. Dan blijf ik er ook vanaf. Maar sommige scheidsrechters zeggen weer: ik vind het echt een overtreding en een strafschop. Dat is waar wij mee te maken hebben."

Nijhuis kan zich vinden in de beslissing van Makkelie. "Als ik echt had gevonden 'dit kun je niet maken', dan had ik wel gezegd: nu ga je naar de kant en ga je kijken. Maar je kunt hem er ook opleggen. Dat kan heel goed. Ik vind dat wij alleen moeten ingrijpen als het echt verkeerd is."