Champions League-jackpot: PSV en Ajax zetten complete Eredivisie in schaduw
Door hun deelname aan de Champions League gaan PSV en Ajax dit seizoen een financiële reuzenstap zetten ten opzichte van de andere Eredivisie-clubs. Dat blijkt uit de optelsom van premies, coëfficiënten, televisiegelden, prestatiebonussen en kaartverkoop. VoetbalPrimeur zet het op een rij.
De prijzenpot van de UEFA is dit jaar alleen nog maar verder gevuld. Dit jaar levert deelname aan de belangrijkste Europese competitie per club minimaal 40 miljoen euro op. Veelzeggend: de inkomsten van de zes duels bezorgen Eindhoven en Amsterdam al meer dan de begroting van alle clubs buiten de top-drie in Nederland. Om Europese gelden binnen te harken, moeten er Europees wel punten worden gepakt.
Premies en coëfficiëntenlijst
Meedoen is ook in de Champions League belangrijker dan winnen. Deelname is sowieso goed voor 15,25 miljoen aan startgeld. Ajax kan vervolgens nog eens minstens 18,7 miljoen bijschrijven, terwijl 11 miljoen euro naar PSV gaat. Daarbij wordt gekeken hoe hoog Ajax en PSV staan op de coëfficiëntenlijst van de UEFA. Hoe beter de prestaties in de afgelopen tien jaar, hoe meer aandelen. Een aandeel is 1,1 miljoen waard.
Ajax staat als nummer 21 weliswaar vrij laag op de lijst, maar omdat Chelsea, Arsenal, Sevilla, Zenit Sint-Petersburg en AC Milan dit jaar niet meedoen aan de Champions League, maar wel boven Ajax staan, schuiven de Amsterdammers vijf plaatsen op. PSV schuift daardoor van de 35ste plek op naar de 23ste plaats.
Televisiegelden
Daarnaast blijft de pot met tv-gelden (de zogeheten marketpool) een zeer lucratief extraatje voor Ajax en PSV. In dat potje zit 292 miljoen euro, verdeeld op basis van wat de verkoop van de tv-rechten in Nederland oplevert. De UEFA hanteert sinds dit seizoen een andere verdeelsleutel, waardoor niet helemaal is waarop de Nederlandse clubs mogen rekenen. Op basis van het verleden lijken Ajax en PSV op minimaal 2,5 miljoen te kunnen rekenen. Had één Nederlandse club de Champions League-groepsfase bereikt, dan was het hele 'Nederlandse' bedrag naar de betreffende club gegaan.
Prestatiebonus
Uiteraard is er ook geld te verdienen met prestaties op het veld. Per gewonnen wedstrijd krijgt een club 2,7 miljoen, een gelijkspel levert 900.000 euro op. Lukt het Ajax en PSV om de groepsfase te overleven, dan levert dat 9,5 miljoen extra op. Even wegdromen: wint Ajax of PSV het toernooi, dan casht de Champions League-winnaar een slordige 88,2 miljoen. Dat is inclusief de bonus voor het spelen om de Europese Supercup, maar exclusief eventuele bonussen voor de wedstrijden in de poulefase.
Kaartverkoop
Naast de startpremie, coëfficiëntenlijst, televisiegelden en marketpool hebben Ajax en PSV inkomsten uit kaartverkoop. Wedstrijden tegen clubs als Bayern München en FC Barcelona zijn populairder bij de fans dan duels met clubs uit het Oostblok, die de Europa League bevolken. De twee Nederlandse clubs spelen dit seizoen in elk geval drie Europese thuiswedstrijden en hebben geen moeite om het stadion uit te verkopen. De recette levert Ajax een bedrag tussen de 5 en 8 miljoen op. Voor PSV is dat iets minder, omdat de capaciteit van het Philips Stadion lager ligt.
Conclusie
De penningmeester van Ajax en PSV kan alvast de polonaise gaan lopen, want het UEFA-geld klotst tegen de plinten in Amsterdam en Eindhoven. Door de zege op AEK Athene en het gelijkspel tegen Bayern München staat de teller op dit moment op iets meer dan 37 miljoen euro. PSV heeft al 28,7 miljoen euro binnengeharkt. Door prestaties kunnen de nummers één en twee nog véél meer verdienen. Daarbij moet overigens aangetekend worden dat de netto-opbrengsten voor PSV en Ajax wel lager zullen liggen, omdat de spelers forse premies krijgen.