Spelersrapport: Tadic en Ziyech nemen Ajax bij de hand en maken gehakt van AZ

07-10-2018 18:40
cw
Emile van de Sande 3

Ajax heeft een ruime thuiszege geboekt op AZ: 5-0. Een aantal fraaie doelpunten zorgden voor een vermakelijke wedstrijd in de Johan Cruijff Arena. Check de cijfers!

André Onana - 6,5: In de eerste helft zorgde Onana voor ophef toen hij uitkwam en Idrissi een stevige beuk in zijn rug gaf. Velen vonden het een penalty waard, maar scheidsrechter Higler niet. Verder deed Onana wat hij moest doen bij de (spaarzame) momenten dat AZ gevaarlijk werd.

Noussair Mazraoui - 7: Mazraoui wist Idrissi, zijn directe tegenstander en de meest dreigende AZ'er, onschadelijk te maken. Knap! Bovendien was hij aan de rechterflank ook veelvuldig betrokken bij het aanvalsspel van de Amsterdammers.

Matthijs de Ligt - 7,5: Inmiddels is duidelijk dat de aanvoerder van Ajax gewoon de draad weer oppakt nu hij terug is van zijn blessure. De Ligt barst van het zelfvertrouwen en heerst in defensief opzicht.

Maximilian Wöber - 6: Omdat Frenkie de Jong op de bank begon, schoof Blind door naar het middenveld en mocht Wöber zich weer eens bewijzen. De Oostenrijker deed het prima, zonder uit te blinken.

Nicolas Tagliafico - 6,5: Net zoals de andere verdedigers van Ajax beleefde ook Tagliafico een probleemloze middag. De Argentijn maakte in de eerste helft nog bijna een wereldgoal, maar zijn omhaal strandde in schoonheid.

Daley Blind - 7: Blind heeft zich goed herpakt na de matige interlandbreak van een aantal weken geleden. Hij kwam geen moment in de problemen en beloonde zichzelf – al is het met heel veel fortuin – met een doelpunt.

Lasse Schöne - 6,5: Als spelverdeler vervulde Schöne een nuttige rol. Zijn hoogtepunten waren een listig balletje op Tagliafico (die bijna met een omhaal scoorde) en een vrije trap, die rakelings over het doel van Bizot ging.

Donny van de Beek - 7: Van de Beek mocht in de basis beginnen en liet al binnen een paar minuten zien waarom. Op fraai aangeven van Tadic maakte hij de openingstreffer. Van de Beek speelde een goede pot.

Hakim Ziyech - 7,5: Net als in München strooide Ziyech weer met fraaie passes. De Marokkaan was bovendien betrokken bij de 2-0 van Dolberg, de 5-0 van Tadic en maakte zelf de vierde Ajax treffer. Ziyech is de schrik van elke Eredivisie-verdediging.

Kasper Dolberg - 6,5: De Deen was alert toen Bizot schutterde kort na rust. Even later stond diezelfde Bizot in de weg om de tweede treffer van Dolberg te voorkomen. Prima wedstrijd van de blonde spits.

Dusan Tadic - 7: Tadic was on fire zondagmiddag. De Serviër liet zich waarom hij misschien wel de beste speler van de Eredivisie is. Hij bekroonde zijn puike optreden met de fraaie 5-0.

Invallers

Klaas-Jan Huntelaar - 6: De spits mocht een half uur voor tijd invallen, maar kwam weinig in het stuk voor. Hij hoopte ook nog zijn doelpuntje mee te pakken, maar het was Huntelaar niet gegund.

David Neres: Speelde te kort voor een beoordeling.

Perr Schuurs: Speelde te kort voor een beoordeling.