Jonker: Het is voor hem zo goed geweest dat PSV het nog met hem aandurfde

Jonker: "Het is voor hem zo goed geweest dat PSV het nog met hem aandurfde"

07-10-2018 23:26
40

Een mooi verhaal van Andries Jonker over Donyell Malen. De PSV'er maakte bij Arsenal kennis met de voormalig hoofd jeugdopleidingen van The Gunners en heeft veel meegemaakt in Londen. Jonker looft de manier waarop Malen zichzelf herpakte na veel teleurstellingen. 

"Na de zomer (van 2014, red.) kwam ik binnen. Er zat een jongetje in de gang. Hij zei: goedemorgen meneer Jonker. Ik dacht: wacht even, dit is Nederlands", memoreert Jonker bij Rondo van Ziggo Sport. "Het was Donyell Malen. Hij was buiten mijn weten om gehaald. Hij zei dat hij bij het eerste ging trainen. Dat had Mino Raiola voor hem geregeld. Daarna is hij door het oog van de naald gekropen in Engeland. Hij kwam dan weer wel aan de bak, dan weer niet."

"Wenger deed passoefeningen van een tot tien meter, positiespel op een postzegel en partijspel op een postzegel. Daar is Malen wereldkampioen in. Dat kan hij geweldig. Hij moest in O23 spelen tegen twee man van Swansea City van 1,95. Dat ging niet. Dat was geen postzegel-voetbal. Hij moest echt aan de bak. Hij werd echt bij de vuilnisbak gezet en moest terug naar O18, waar hij ook wissel stond. Tot hij het helemaal kwijt was."

Vanaf dat moment is Malen terug gaan vechten. "Toen heeft hij daar zelf een streep onder gezet. Hij heeft keihard gewerkt en mentale begeleiding georganiseerd. Met de Nederlanders hebben we hem zoveel mogelijk geholpen. Toen heeft hij zichzelf uit het dal geknokt, tot hij weer in O23 stond en Wenger hem weer mee liet trainen met het eerste elftal."

Uiteindelijk is Malen nooit doorgebroken in het eerste elftal van Arsenal. Jonker weet waarom. "De jongens trainden de voorbereiding mee, de jongens trainden iedere dag mee, maar uiteindelijk doet er helemaal niemand mee in de Premier League. Niemand. Het is gewoon te risicovol. Als je daarmee verliest, word je geslacht. Dat kan niet. Al die talenten komen niet aan de bak in Engeland."

Nu speelt Malen op regelmatige basis in het eerste elftal van PSV. "Het is voor hem zo goed geweest dat PSV het nog met hem aandurfde. Hij heeft zichzelf echt weer op de been gebracht. Daar heb ik alle respect voor."