Zeven conclusies: nieuw Oranje-tijdperk, PSV'er en Ajacied verstaan elkaar niet

14-10-2018 00:00
86

De historische overwinning op Duitsland (3-0) is misschien wel het begin van een nieuw, succesvol tijdperk voor het Nederlands elftal. VoetbalPrimeur trekt deze en zes andere conclusies na een bewogen avond in de Johan Cruijff Arena.

Historische avond
Voor het eerst in de geschiedenis (23 ontmoetingen) won Oranje met drie doelpunten verschil van Die Mannschaft. Was er wat op af te dingen? Misschien, want Duitsland kreeg grote kansen, maar dat de ploeg van bondscoach Ronald Koeman absoluut niet onder deed voor de wereldkampioen van 2014 hadden we pak 'm beet een jaar geleden niet durven hopen.

Begin van een nieuw tijdperk?
Misschien kenmerkt deze Nederland - Duitsland zich over tien jaar wel als de wedstrijd van de ommekeer. De tweede helft tegen Frankrijk was het begin, maar nu lijkt Oranje écht op de goede weg te zijn. Laten we hopen dat deze wedstrijd symbool staat voor een nieuw tijdperk met Oranje-successen.

De Ligt en Dumfries verstaan elkaar niet
Onzeker, zo konden we de Oranje-defensie in de beginfase wel typeren. Duitsland koos steeds de aanval via de linkerkant en dus werd er een soepele samenwerking gevraagd tussen Matthijs de Ligt en debutant Denzel Dumfries. De PSV'er en Ajacied verstonden elkaar echter slecht. Het moment na twintig minuten, toen De Ligt en Dumfries elkaar aankeken en Mark Uth een levensgrote kans kreeg, was typerend.

De drie Oranje-debutanten
Ondanks het moeizame begin, debuteerde Dumfries zonder plankenkoorts. De rechtsback is met tien paarden nog niet af te stoppen en speelde een prima wedstrijd, waarin hij zijn loopvermogen en duelkracht liet zien. Die andere debutant van PSV, Steven Bergwijn, kon zich minder onderscheiden, terwijl Arnaut Danjuma Groeneveld als invaller óók voor het eerst minuten maakte in het Oranje-shirt. Extra bonus: hij mag nu niet meer voor Nigeria uitkomen.

Memphis en Frenkie
Memphis en Frenkie: het zouden de namen van twee stripfiguren kunnen zijn. Zo speelden de twee Oranje-internationals in delen van de wedstrijd ook; de onbevangenheid spatte ervan af. Memphis legde met een paar weergaloze acties bloot dat Jerome Boateng en Mats Hummels hopeloos uit vorm zijn, terwijl Frenkie de nieuwe bepaler van het Oranje-spel en -tempo is. Het Nederlands elftal heeft opeens veel meer rust.

Het balverlies van De Ligt
In de eerste helft van Nederland - Duitsland leed De Ligt vaker balverlies dan iedere andere speler op het veld. Ergo: de Ajax-aanvoerder was zichzelf niet in de Johan Cruijff Arena. Aan de andere kant moeten we ook een lans voor hem breken, want afgekraakt worden na één mindere helft in Oranje gaat veel te ver. De Ligt is nog steeds pas 19 jaar oud en heeft de lat erg hoog gelegd voor zichzelf.

Terug in de Nations League-race
Door de overwinning doet Oranje weer volledig mee in poule A1 van de Nations League. Met drie punten uit twee groepswedstrijden staat de ploeg van Koeman tweede, één punt achter koploper Frankrijk. Duitsland is de hekkensluiter met één punt. Komende dinsdag oefent Nederland in en tegen België.