'Nederlandse trainers zijn koppig en niet flexibel. Doe eens wat, denk ik soms'

'Nederlandse trainers zijn koppig en niet flexibel. Doe eens wat, denk ik soms'

04-11-2018 11:03
20

Nederlandse trainers raken in het buitenland uit de mode, stelt Rob McDonald vast. De 59-jarige Brit, in het verleden spits bij onder meer FC Groningen en PSV, ziet dat Engelse clubs steeds meer neigen naar Spaanse en Portugese trainers.

"Zij brengen passie en mentale weerbaarheid", vertelt McDonald aan de NOS. De Engelsman werkt als bemiddelaar voor Nederlandse trainers die naar het buitenland willen en baalt van de verminderde interesse in de Nederlandse markt. "Ze houden in het buitenland altijd vast aan hun eigen visie, maar ze moeten een beetje meespelen met het systeem. Ze zijn koppig en niet flexibel. Verander eens wat, doe eens wat, denk ik weleens", aldus de oud-spits.

McDonald denkt echter dat trainers als Frank de Boer, Phillip Cocu, Peter Bosz en Gertjan Verbeek succesvol kunnen zijn over de grens. "Ze moeten wel allemaal goed in de spiegel kijken en nadenken: welke club past echt goed bij mij", vindt de spits. "Je gaat mij niet vertellen dat als De Boer een club vindt die aanvallend wil spelen, hij geen succes kan boeken."

McDonald houdt zich vast aan de stijgende lijn die Oranje heeft ingezet. "Als het Nederlands elftal weer stabiliteit en resultaten laat zien, gaan ze in het buitenland weer in Nederland geloven. En dan kijken ze ook weer naar de trainers."

Lees ook: 'Het Nederlandse voetbal is achterlijk, traag en heeft een slechte reputatie'