PSV in de Champions League: dit zijn de overgebleven scenario's in de groepsfase

PSV in de Champions League: dit zijn de overgebleven scenario's in de groepsfase

06-11-2018 07:00
83

PSV speelt dinsdagavond een cruciale pot en hoopt uitzicht te houden op overwintering in de Champions League. Op bezoek bij Tottenham Hotspur wacht de ploeg van Mark van Bommel de zware taak om te winnen. Hoe liggen de kansen van de Eindhovenaren bij een overwinning? En hoe zit dat bij verlies of een gelijkspel?

PSV verliest
Laten we in eerste instantie van het ergste uitgaan. Na het gelijkspel van twee weken geleden in Eindhoven (2-2), stapt Tottenham Hotspur in Londen wél als winnaar van het veld. Kan PSV dan nog overwinteren in de Champions League?

Het antwoord is 'ja', tenzij Inter erin slaagt op eigen veld een resultaat te boeken tegen FC Barcelona. De eerlijkheid gebied te zeggen dat het bereiken van de achtste finale van de Champions League na een nederlaag wel een schier onmogelijke opgave wordt. Om dat te bereiken heeft PSV dan twee zeges nodig, thuis tegen FC Barcelona en uit bij Inter. Daarnaast mag Tottenham Hotspur, dat bij een overwinning drie punten uitloopt op PSV, in de laatste twee wedstrijden ook niet meer dan twee punten pakken. Een overwinning van Inter op Tottenham is sowieso funest. 

Ook het bereiken van de volgende ronde van de Europa League wordt bij een nederlaag een lastig verhaal. PSV moet op een derde plek eindigen om in de Europa League in te mogen stromen. Als PSV dinsdagavond in Londen verliest van Tottenham Hotspur, komen de Eindhovenaren op drie punten achterstand. Tottenham speelt na dinsdagavond nog thuis tegen Inter en uit tegen Barcelona. In de laatste twee groepswedstrijden moet PSV dan vier punten meer halen dan de Spurs, omdat de Londenaren bij een gelijk aantal punten doorgaan op basis van onderling resultaat.

Stand bij verlies PSV en winst Barcelona
1. FC Barcelona - 12 punten* 
2. Inter - 6 punten
3. Tottenham Hotspur - 4 punten
4. PSV - 1 punt

Stand bij verlies PSV en winst Inter
1. FC Barcelona - 9 punten
2. Inter - 9 punten
3. Tottenham Hotspur - 4 punten
4. PSV - 1 punt **

Stand bij verlies PSV en gelijkspel Inter - Barcelona
1. FC Barcelona - 10 punten
2. Inter - 7 punten
3. Tottenham Hotspur - 4 punten
4. PSV - 1 punt**

Ook bij een gelijkspel tussen Inter en Barcelona is het bereiken van de volgende ronde van de Champions League niet meer mogelijk. Inter en Tottenham spelen immers nog tegen elkaar: Inter mag dan geen punten meer pakken, maar bij een overwinning van Tottenham zijn de Londenaren ook niet meer te achterhalen op basis van het onderling resultaat.

PSV speelt gelijk
Bij een gelijkspel blijft het een haast onmogelijke opgave voor PSV om de knock-outfase van de Champions League te bereiken. Mocht Inter op eigen veld winnen van FC Barcelona is dat zelfs theoretisch niet meer mogelijk. Als Inter verliest van Barcelona mag het in de volgende wedstrijd niet meer dan een punt pakken tegen Tottenham en moet PSV de laatste twee wedstrijden winnen.

Met een gelijkspel is de kans op overwintering in de Europa League nog wel reëel. Alles komt dan aan op de laatste twee groepsduels van PSV en Tottenham Hotspur. De formatie van Mark van Bommel zal waarschijnlijk met de Spurs uit gaan maken wie de derde plek pakt.

Bij een gelijkspel is het afhankelijk van de uitslag welke ploeg in het voordeel is bij een gelijk aantal punten aan het eind van de rit. Omdat Spurs en PSV dan tot twee keer toe gelijk hebben gespeeld, wordt gekeken naar het aantal uitdoelpunten. Door de 2-2 in Eindhoven lijkt Tottenham in dat opzicht de betere papieren te hebben, tenzij we in Londen een heel doelpuntrijk gelijkspel te zien krijgen.

Stand bij gelijkspel PSV en winst Barcelona
1. FC Barcelona - 12 punten *
2. Inter - 6 punten
3. Tottenham Hotspur - 2 punten
4. PSV - 2 punten

Stand bij gelijkspel PSV en winst Inter
1. FC Barcelona - 9 punten
2. Inter - 9 punten
3. Tottenham Hotspur - 2 punten **
4. PSV - 2 punten **

Stand bij gelijkspel PSV en gelijkspel Inter - Barcelona
1. FC Barcelona - 10 punten
2. Inter - 7 punten
3. Tottenham Hotspur - 2 punten
4. PSV - 2 punt

PSV wint
Wanneer PSV erin slaagt te stunten en Tottenham Hotspur dinsdagavond verslaat, lijkt een tweede plek in de poule opeens weer een reëele mogelijkheid. Toegegeven: met wedstrijden tegen FC Barcelona (thuis) en Inter (uit) is de opdracht nog altijd pittig, maar door een zege in Londen zou PSV wel op vier punten komen.

De Eindhovenaren moeten er dan eigenlijk op hopen dat Barcelona wint bij Inter, waarmee de Catalanen al geplaatst zouden zijn voor de de knock-outfase. Mogelijk spaart trainer Ernesto Valverde dan enkele van zijn spelers in de volgende groepswedstrijd tegen PSV. Als PSV ook dan een resultaat neer weet te zetten, wacht een spannende laatste groepswedstrijd in Italië tegen Inter.

Wat nog belangrijker is, is dat een overwinning in Londen zou betekenen dat PSV op de derde plek terechtkomt. De kans op overwintering in de Europa League zou met een zege in Londen dan ook flink toenemen, ook al omdat PSV bij een gelijk aantal punten boven de Spurs eindigt op basis van onderling resultaat.

Stand als PSV en Barcelona winnen
1. FC Barcelona - 12 punten *
2. Inter - 6 punten
3. PSV - 4 punten
4. Tottenham Hotspur - 1 punt

Stand als PSV en Inter winnen
1. FC Barcelona - 9 punten
2. Inter - 9 punten
3. PSV - 4 punten
4. Tottenham Hotspur - 1 punt **

Stand als PSV wint en Inter - Barcelona in een gelijkspel eindigt
1. FC Barcelona - 10 punten
2. Inter - 7 punten
3. PSV - 4 punten
4. Tottenham Hotspur - 1 punt ** 

Bij een gelijkspel tussen Inter en Barcelona en winst van PSV, is het bereiken van de volgende ronde van de Champions League voor Tottenham niet meer mogelijk. Inter en PSV spelen immers nog tegen elkaar: Inter mag dan geen punten meer pakken, maar bij een overwinning van PSV zijn de Eindhovenaren ook niet meer te achterhalen op basis van het onderling resultaat.

* = Gekwalificeerd voor knock-outfase Champions League
** = Geen kans meer op volgende ronde Champions League