Brands trots op twee PSV-aankopen: 'Overtuigd dat we Gini nodig hadden'

Brands trots op twee PSV-aankopen: 'Overtuigd dat we Gini nodig hadden'

06-11-2018 07:43
21

Toon Gerbrands vertelt in een interview met The Liverpool Echo dat Marcel Brands PSV opnieuw op poten heeft moeten zetten na zijn komst in Eindhoven. Brands werd in 2011 naar PSV gehaald door Gerbrands, maar kende een moeizame start.

Brands vertrok afgelopen zomer met diverse PSV-titels op zijn naam. "Hij had een grote impact. In zijn begin bij PSV had hij grote problemen met het geld dat beschikbaar was", vertelt Gerbrands. "De club had Champions League-voetbal in de begroting opgenomen, maar jarenlang kwalificeerden we ons niet. Dat zorgde voor grote problemen. We waren niet in de positie om spelers te kopen, dus zijn start bij PSV was erg moeilijk."

Brands gooide het over een andere boeg. "Wat hij veranderde was de scouting. Hij stelde daar meer mensen voor aan en gebruikte mensen met data, omdat hij zijn eigen team wilde gebruiken. Marcel is een expert in het scouten van spelers tussen achttien en 22 jaar."

"Die spelers zouden zich twee jaar ontwikkelen, waarna de juiste clubs geïnteresseerd zouden zijn. Marcel scout in speciale markten en kent alle spelers in die leeftijdscategorieën, ook als ze zestien of zeventien jaar oud zijn. Hi weet alles. Als je hem vraagt naar spelers over de hele wereld kan hij je zeggen of ze in Engeland kunnen spelen en bij het systeem passen."

Gerbrands denkt dat Hirving Lozano en Georginio Wijnaldum de twee belangrijkste aankopen zijn geweest van Brands bij PSV. "We haalden Wijnaldum van Feyenoord en Marcel was er honderd procent van overtuigd dat we hem nodig hadden om de titel te winnen, omdat het in het begin moeizaam was. De trainer stelde hem eerst aan de zijkant op, maar hij wilde als nummer tien spelen. Marcel praatte echter met hem."