'Kunstgrasverbod Eredivisie van de baan: Heracles ligt dwars, compromis op komst'

'Kunstgrasverbod Eredivisie van de baan: Heracles ligt dwars, compromis op komst'

Gepubliceerd: donderdag 8 november 2018 om 07:05do 08-11-2018 om 07:05

Een verbod op kunstgras in de Eredivisie is voorlopig van de baan. Vooral Heracles Almelo ligt dwars en dreigde zelfs even naar het sporttribunaal CAS te stappen. De Eredivisie CV werkt nu aan een compromis, meldt het Algemeen Dagblad.

Alleen clubs die op natuurgras spelen kunnen vanaf 2021 rekenen op een deel van de inkomsten uit Europees voetbal, kunstgras-clubs krijgen niets. Tien procent van de Europese inkomsten moeten verdeeld worden over natuurgrasclubs. In de huidige situatie zou dat betekenen dat zo'n negen miljoen euro (tien procent van mogelijk 90 miljoen euro aan Champions League-inkomsten van PSV en Ajax) verdeeld wordt over de tien overige natuurgrasclubs.

De beloning kan oplopen tot een miljoen per seizoen per club. De Eredivisie CV hoopt komende week een akkoord te bereiken met alle achttien clubs. Een algeheel verbod wordt echter gedwarsboomd. Tot teleurstelling van de meeste clubs speelt Heracles daarin een voorname rol. De Almelose club 'weigerde mee te buigen, ondanks het concrete voorstel van de topclubs om kleinere clubs financieel te compenseren', schetst het AD. De Heraclieden dreigden zelfs met juridische stappen.

Bij veel clubs heerst ergernis over de houding van vooral Heracles, zo bevestigen ingewijden aan de krant. Clubs zoals ADO Den Haag en PEC Zwolle zijn wél bereid mee te denken en over te stappen op natuurgras. De kunstgrasdiscussie is onderdeel van de zogenoemde 'veranderagenda', die de Eredivisie meer toekomstbestendig moet maken.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Poll

Moet kunstgras afgeschaft worden in de Eredivisie?

(12286 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws