Koeman: 'Feyenoord probeerde het, maar gevolgen werden jaren later nog gevoeld'

Koeman: 'Feyenoord probeerde het, maar gevolgen werden jaren later nog gevoeld'

Gepubliceerd: dinsdag 13 november 2018 om 09:17di 13-11-2018 om 09:17

Ronald Koeman gaf al aan dat hij 'anti-kunstgras' is, maar ook de toenemende overmacht van Ajax en PSV in de Eredivisie baart hem zorgen. Volgens de bondscoach van Oranje moeten de talenten van de top-twee andere prikkels zoeken.

"Beide zaken zijn niet goed voor het Nederlandse voetbal en de verdere ontwikkeling van talenten", zegt Koeman in De Telegraaf. "Ik ben anti-kunstgras en zou graag zien dat tegenstanders wat meer proberen om het PSV en Ajax moeilijk te maken in plaats van lekker mee te voetballen en een nederlaag van 7-1 in te calculeren."

Zelf stelde Koeman zich nooit zo op, vertelt hij, maar hij beseft dat het moeilijk is. "Het is natuurlijk extreem dat het Ajax lukt om iemand als Dusan Tadic uit de Premier League naar de Eredivisie te halen. Dat maakt het moeilijk voor andere clubs om aan te haken. En dicht je met wat extra geld het gat met PSV en Ajax, die ook nog eens Champions League-miljoenen incasseren? Feyenoord heeft eens geprobeerd met grove investeringen succes te kopen, maar de negatieve gevolgen werden jaren later nog gevoeld."

Voor spelers als Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Steven Bergwijn heeft Koeman een boodschap. "Van Estadio da Luz in Lissabon of Wembley in Londen naar kunstgras op Woudestein in Rotterdam of De Vijverberg in Doetinchem is moeilijk, kan ik uit eigen ervaring vertellen. Als speler besef je dan dat je toe bent aan een ander niveau, een uitdaging in een andere competitie. Helaas gebeurt het op steeds jongere leeftijd. Je moet voor jezelf doelen stellen", stelt de keuzeheer, die in het seizoen 1987/'88 met PSV zeventien duels op rij won.

"Ik wilde toen graag topscorer worden", lacht Koeman in het Algemeen Dagblad. "Ik schoot dat seizoen veel van afstand en met 21 treffers kwam ik nog een heel eind ook. Zelfs zonder veel penalty's erbij, haha. Matthijs schuift nu bij Ajax minder in dan ik destijds bij PSV. Dat inschuiven maakte het voor mij leuk."

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws