Oranje Leeuwin luidt noodklok: 'Niet te doen om ook nog te werken of studeren'

Oranje Leeuwin luidt noodklok: 'Niet te doen om ook nog te werken of studeren'

Gepubliceerd: zondag 18 november 2018 om 11:59zo 18-11-2018 om 11:59

Oranje-international Kika van Es vindt dat het Nederlandse vrouwenvoetbal nog stappen moet maken op het gebied van professionalisering. Talentvolle meisjes kunnen zich niet volledig op het voetbal richten, vertelt de linksback van de Oranje Leeuwinnen zondagochtend bij de FOX Sports-talkshow De Tafel van Kees.

"Dat is het een beetje met het vrouwenvoetbal in Nederland: dan is het normaal dat je er nog een baan naast hebt of dat je naar schoolt gaat", aldus de 27-jarige Brabantse. "Als je bijvoorbeeld de ALO (Academie Lichamelijke Opvoeding, red.) doet, zoals sommige meiden, sport je al de hele dag op school en daarna moet je nog komen trainen. Dat is zwaar. Er loopt veel talent rond in Nederland, maar ze zijn verplicht om nog naar school te gaan. Ik vertrek zelf om half acht 's ochtends en ik kom 's avonds laat pas weer thuis. Als ik dan ook nog moet werken of studeren... Dat is niet te doen."

Van Es ondervond recent op pijnlijke wijze hoe groot het verschil tussen de Eredivisie-top en de internationale top in het vrouwenvoetbal is. De verdedigster van Ajax ging met liefst 9-0 onderuit in de Champions League-wedstrijd tegen Olympique Lyon. "Bij Lyon zijn vrouwen bijna gelijk aan de mannen: niet zozeer qua salaris, maar wel qua faciliteiten. En zij kunnen de beste spelers ter wereld halen."

Lees meer over: Nederland Nederland

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws