Acht conclusies: goednieuwsshow Oranje, hét briefje en Koemans Plan ABC

Acht conclusies: goednieuwsshow Oranje, hét briefje en Koemans Plan ABC

Gepubliceerd: dinsdag 20 november 2018 om 00:00di 20-11-2018 om 00:00

Door een ongekende comeback tegen Duitsland plaatste het Nederlands elftal zich maandagavond voor de Final Four van de Nations League (2-2). VoetbalPrimeur trekt acht conclusies na een bewogen avond in Gelsenkirchen. 

Hét briefje
"Virgil, naar voren!", werkte niet. En dus werd er op een ruitjespapiertje in ijltempo een briefje geschreven. Hij ging van Lodeweges naar Koeman, van Koeman naar Tete, van Tete naar De Ligt, om uiteindelijk bij Van Dijk te belanden. Het gevolg: de captain meldde zich in de aanval en schoot Oranje in de 91ste minuut naar de eindronde van de Nations League. Het briefje kan worden bijgezet in het Oranje-museum.

Goednieuwsshow Oranje
Schrijven jullie mee? De groepswinst van het Nederlands elftal in de Nations League betekent: volgend jaar juni deelname aan de Final Four van de Nations League (tegenstanders: Portugal, Engeland en Zwitserland), miljoenenwinst voor de KNVB, deelname aan de play-offs om een EK-ticket (mits nodig) én pot 1 bij de EK-voorrondeloting. En laten we vooral niet vergeten dat met Frankrijk en Duitsland de laatste twee wereldkampioenen zijn verslagen.

85 minuten lang moeizaam
Dan over de prestatie van Oranje. Zo goed als het Nederlands elftal speelde tegen Frankrijk, zo slecht ging het maandagavond 85 minuten lang tegen Duitsland. Vanaf de aftrap gaf de ploeg van Koeman opvallend veel ruimte weg, wat na acht minuten de openingstreffer van Timo Werner opleverde. Even later werd het zelfs 2-0 via Leroy Sané. Een groot contrast met het overtuigende spel van vrijdag in De Kuip.

Taxatiefout Koeman
Steven Bergwijn kon door een enkelblessure niet spelen tegen Duitsland, waardoor Koeman besloot óók PSV-maatje Denzel Dumfries uit de basis te halen. Dat bleek een taxatiefout. Kenny Tete, die Dumfries verving, kreeg geen poot aan de grond tegen Duitsland. Achteraf is dat misschien ook niet zo heel vreemd. Hij speelde dit seizoen pas 76 competitieminuten bij zijn club Olympique Lyon.

Plan ABC van Oranje
Was het Plan B of misschien wel Plan C? Van Dijk werd in de slotfase naar voren gestuurd en Frenkie de Jong meldde zich in de verdediging, waar Oranje één-op-één ging spelen. Met Luuk de Jong erbij had het Nederlands elftal zelfs een serieuze luchtmacht. Daarbij mag ook de glansrol van Marten de Roon niet worden vergeten. De controleur pikte vooral na rust veel tweede ballen op. Knap hoe hij zich in de basiself heeft gespeeld.

Captain Virgil
Hoe belangrijk is Van Dijk voor dit Oranje? We zullen niemand verrassend met het antwoord: heel belangrijk. De aanvoerder trekt zijn Liverpool-vorm vrolijk door in de nationale ploeg én is in de Nations League ook scorend van levensbelang. In de vier gespeelde groepswedstrijden schoot hij twee keer op doel en prompt was het twee keer raak. Van Dijk kan niet meer stuk.

Zomerse trip naar Portugal
Zo goed als zeker wordt de eindronde van de Nations League in Portugal georganiseerd; de UEFA moet hier maandag 3 december alleen nog even formeel mee in stemmen. Op woensdag 5 en donderdag 6 juni worden de halve finales gespeeld, op zondag 9 juni de strijd om de derde plaats en de finale. De wedstrijden worden waarschijnlijk in het Estádio do Dragão van FC Porto en het Estádio D. Afonso Henriques van Vitória Guimarães gespeeld.

Twee kansen voor Oranje
Als groepswinnaar in de Nations League heeft Oranje zich verzekerd van een extra kans om het EK 2020 te halen. Mocht het volgend jaar via de reguliere kwalificatiereeks niet lukken, dan krijgt Oranje in maart 2020 nog een kans in de play-offs. In elk van de vier divisies van de Nations League strijden vier landen om één ticket naar het EK. De 55 deelnemers uit Europa worden verdeeld over tien poules, vijf van zes landen en vijf van vijf.

De vier finalisten in de Nations League komen in een poule van vijf terecht. Ze spelen in juni geen EK-kwalificatieduels, maar de finaleronde van het landentoernooi. De beste twee landen uit iedere groep plaatsen zich voor het EK. Mocht Oranje daar niet bij zitten, dan strijdt de ploeg van Koeman begin 2020 met drie andere landen die het niet hebben gehaald om één ticket voor de Europese eindronde.

(Ruben Winkels / VoetbalPrimeur)

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Lees meer over: Nederland Nederland

Poll

Gaat Oranje de Nations League volgend jaar winnen?

(1924 stemmen)

Plaats een reactie

Het laatste Verstappen nieuws - GPBlog.com

Bekijk het laatste nieuws