'Ik zag toen echt niet de nieuwe aanvoerder van het Nederlands elftal in Van Dijk'

'Ik zag toen echt niet de nieuwe aanvoerder van het Nederlands elftal in Van Dijk'

21-11-2018 11:01
26

Robby Hendriks, jeugdtrainer van Virgil van Dijk en Frenkie de Jong bij Willem II, is trots op de prestaties van de twee voetballers dit seizoen. De spelers begonnen in de jeugdopleiding van de Tilburgse club en zijn inmiddels uitgegroeid tot volwaardige Oranje-spelers. 

Hoewel Van Dijk helemaal niet voor de hoofdmacht van Willem II in actie kwam en De Jong slechts een aantal keer meespeelde met het eerste elftal, vindt jeugdtrainer Robby Hendriks dat de twee toch als voetballer zijn gevormd bij Willem II. "Het zijn spelers die nu op het allerhoogste niveau het verschil maken en toch een belangrijke historie in de jeugdopleiding van de club hebben. Daar mag je best trots op zijn", zegt hij tegen het Brabants Dagblad.

Toch zag Hendriks destijds nog niet dat de twee uit zouden groeien tot de voetballers die ze nu zijn. De Jong had volgens hem wel iets 'unieks'. "Maar nu roepen dat je toen al zag dat hij de wereldtop ging halen, is zó makkelijk." Bij Van Dijk had Hendriks niet het gevoel dat hij met een speler te maken had die de absolute top zou gaan halen. "Hij was al heel jong groot en sterk, een rots in de branding. Dat wel. Maar ik zag toen echt niet de nieuwe aanvoerder van het Nederlands elftal in hem."

Van Dijk kwam uit Breda, maar voetbalde in Tilburg. "Die kwam uit een ander milieu", zegt Hendriks. "Hij zocht altijd de grenzen op, was echt een ratje. Hij was toch die jongen uit Breda die in Tilburg voetbalde - 'waarom niet bij NAC?' - en vond dat hij zich steeds moest bewijzen. Je ziet dat hij zich pas op latere leeftijd enorm ontwikkeld heeft."