Zeven conclusies: Ajax-kassa rinkelt, De Ligt is van graniet, groepswinst lonkt

Zeven conclusies: Ajax-kassa rinkelt, De Ligt is van graniet, groepswinst lonkt

27-11-2018 21:30 Laatste update: 21:50
70

Ajax heeft zich dinsdagavond met een 0-2 overwinning op AEK Athene voor het eerst in dertien jaar geplaatst voor de knock-outfase van de Champions League. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies na de 0-2 overwinning in Griekenland.

Griekse hel voor Ajax-fans
'Het lijkt wel oorlog', zo klonk het voor de wedstrijd vanuit het stadion in Athene, waar de Griekse supporters meer oog leken te hebben voor de fans van Ajax dan voor het spel van de eigen ploeg. Een molotov-cocktail landde gelukkig net voor de tribune met Ajax-fans, maar het bleef de hele wedstrijd onrustig rond het uitvak. Voor de 1232 meegereisde supporters geldt dan ook dat ze blij zullen zijn als ze weer veilig thuis zijn.

Het gemis van Ziyech
De door een blessure afwezig Hakim Ziyech werd tegen AEK Athene ernstig gemist. De Grieken wilden en konden voetballend niets uitrichten, parkeerden de bus en lieten Ajax het spel maken. De Amsterdammers kregen tijd en ruimte genoeg, maar misten het creatieve brein van Ziyech om ook écht gevaarlijk te worden. Een handsbal en een daaropvolgende penalty braken uiteindelijk de ban.

De lijdensweg van Dolberg
Het was ook in Athene weer niet de avond van Kasper Dolberg. De Deense spits heeft sinds zijn terugkeer in het eerste elftal zijn niveau van voor zijn blessure nooit meer gehaald. Ook tegen AEK Athene was Dolberg weer aan het tobben. Na een uur besloot Erik ten Hag hem uit zijn lijden te verlossen en hem te vervangen door Klaas-Jan Huntelaar.

De Ligt is van graniet
"Volgens mij had hij er iets meer last van dan ik, dus...", aldus De Ligt na afloop. Hij doelde op zijn keiharde botsing met Dmytro Chygrynskiy in de tweede helft. De Ligt stond snel weer op, de Griekse verdediger moest aan zijn bloedende hoofd worden behandeld. De spijkerharde jonge verdediger toonde aan voor niets of niemand terug te deinzen en bewees in Athene andermaal waarom hij te boek staat als een van de grootste talenten van Europa. 

Uitstekende prestatie van Ten Hag
Sinds de aanstelling van Erik ten Hag als opvolger van Marcel Keizer is er vanuit de media veel kritiek op zijn functioneren. Dit seizoen nog werd er in de media aan de stoelpoten van de oefenmeester gezaagd na de nederlaag van Ajax bij PSV (3-0). De feiten liegen echter niet: Ten Hag is er met de zege in Athene in geslaagd Ajax voor het eerst in dertien jaar naar de knock-outfase van de Champions League te loodsen. En dat is uiteraard ook zijn verdienste.

Ajax-kassa blijft rinkelen
Plaatsing voor de achtste finale van de Champions League betekent niet alleen sportief, maar ook financieel een enorme opsteker voor de Amsterdammers. Door de zege op AEK Athene blijft de Ajax-kassa rinkelen. De zege in Athene was goed voor een winstpremie van 2,7 miljoen euro en het bereiken van de knock-outfase levert nog eens 9,5 miljoen euro op. In totaal heeft het huidige Champions League-seizoen Ajax al meer dan 60 miljoen euro opgeleverd. Katsjing!

In Arena strijden om groepswinst
Ajax heeft door de overwinning van dinsdagavond nog uitzicht op de groepswinst. De Amsterdammers kunnen in de laatste groepswedstrijd Bayern München van de eerste plek stoten door in eigen stadion te winnen. In München had Ajax de overhand en Bayern verkeerd niet bepaald in grootse vorm. Een op het oog geen onmogelijke opgave dus.

(Jurgen van der Hoeven / VoetbalPrimeur)