Sierd tipt PSV over 'ren je rot-tactiek' tegen Barcelona: 'Dat werkte héél goed'

Sierd tipt PSV over 'ren je rot-tactiek' tegen Barcelona: 'Dat werkte héél goed'

28-11-2018 09:00 Laatste update: 14:12
58

Sierd de Vos hoopt dat PSV-trainer Mark van Bommel de wedstrijd tussen FC Barcelona en Real Betis van twee weken geleden goed bestudeerd heeft. In Camp Nou gaf Betis op 11 november een masterclass in stunten tegen Barça. Het werd 4-3 voor de gasten. PSV móet woensdagavond winnen van Lionel Messi en co. om in de race te blijven voor Europese overwintering.

Voor Barcelona betekende het verlies tegen Betis de eerste thuisnederlaag in competitieverband in 42 duels. De Vos was onder de indruk van de manier waarop Betis-trainer Quique Setién z'n elftal naar een zege leidde. "Ik hoop dat PSV heel erg goed gekeken heeft naar die wedstrijd", zegt de Ziggo Sport-commentator in gesprek met VoetbalPrimeur. "Betis trok zich terug, tot een meter of vijftien voor de eigen zestien. Daar probeerden ze de passlijnen naar Messi, Luis Suarez en Jordi Alba – veel ballen komen van hem – eruit te halen. Betis zat er steeds met twee, drie man bovenop bij Ivan Rakitic en Sergio Busquets."

"Barcelona had daardoor heel veel balverlies. Met een of twee passes werden daarna metéén de snelle buitenspelers van Betis diep gestuurd. Dat werd steeds gevaarlijk. PSV heeft dat soort spelers natuurlijk ook, met Steven Bergwijn en Hirving Lozano. Vier goals in Camp Nou, dat was écht heel lang geleden", weet De Vos.


"Als PSV er ook in slaagt om die aanvoerlijnen af te snijden, dan is er iets mogelijk. Dat is heel hard werken natuurlijk, veel vuile meters maken. Loren Morón, aanvaller van Betis, werd er na 65 minuten to-taal kapot vanaf gehaald. Hij had de meeste kilometers in de benen van alle spelers op het veld. Hij was steeds in beweging, gaf de bal mee aan die snelle buitenspelers en dook daarna zelf de spits in."

Ren je rot
Erop klappen, hoog drukken zetten en dat soort termen: PSV kan het beter laten. "Ze moeten niet overmoedig worden omdat ze thuis spelen. Niet denken: wij zijn PSV, wij willen de bal hebben. Nee, helemaal niet, geef 'm lekker aan Barcelona en doe hetzelfde als wat Betis deed. Zij lieten Barça komen en bewogen van links naar rechts mee, steeds om die passes te onderscheppen. Lukte dat, dan was het rennen. Ren je rot. Werkte héél goed."

De Vos hoopt dat PSV geleerd heeft van het heenduel in Catalonië. De Eindhovenaren verloren die wedstrijd met 4-0. "Ik kan me herinneren dat PSV daar redelijk optimistisch naartoe ging. Toen probeerden ze mee te voetballen, wilden ze op de helft van Barcelona de bal hebben. Tja, toen ging het dus andersom: de passes van PSV werden onderschept en daar profiteerde Barça van."


"PSV heeft een kans tegen Barcelona. Je hebt áltijd een kans. Barça is momenteel niet in z'n beste doen. Wie weet geven ze vanwege onderschatting wel een paar spelers rust. Die fout maken grote Spaanse ploegen weleens. Ook gezien de heenwedstrijd gaan zij er natuurlijk vanuit dat het kwaliteitsverschil erg groot is en dat ze ook zonder Philippe Coutinho bijvoorbeeld kunnen winnen."

Lees ook: Sierd over De Ligt- en Frenkie-mania in Spanje: 'Ze weten er echt geen reet van'

(Paul Audenaerd/VoetbalPrimeur)