Eerste succes Keizer bij Sporting, ook champagne voor Fenerbahçe en Koeman

29-11-2018 20:47 Laatste update: 20:49
22

Het Sporting Portugal van Marcel Keizer gaat samen met poulegenoot Arsenal door naar de volgende ronde van de Europa League. Keizer boekt daarmee zijn eerste succesje als trainer van de Portugezen. AC Milan is tegen het Luxemburgse Dudelange met de schrik vrijgekomen.

Qarabag - Sporting 1-6
Sporting hoefde op bezoek bij Qarabag FK alleen maar te winnen om zich te plaatsen voor de volgende ronde. De ploeg van Keizer beleefde een eenvoudige avond in Azerbeidzjan. Sporting kwam al na vijf minuten op 0-1 door een benutte penalty van Bas Dost. Abdellah Zoubir maakte vervolgens gelijk, maar Sporting nam daarna via Bruno Fernandes en Nani rap afstand van Qarabag. In de tweede helft liep Sporting uit naar 1-4 (Diaby), 1-5 (Fernandes) en 1-6 (weer Diaby).

Sporting en Arsenal kunnen niet meer worden ingehaald door Vorskla Poltava en Qarabag en plaatsen zich zodoende voor de zestiende finales van het tweede Europese toernooi.

Vorskla Poltava - Arsenal 0-3
Ook Arsenal beleefde een rustige avond bij het Oekraïnse Vorskla Poltava. Manager Unai Emery gaf een aantal talenten de kans, die direct hun waarde bewezen. Emile Smith-Rowe zette Arsenal na iets meer dan tien minuten op het goede spoor. Die voorsprong werd verdubbeld nadat Aaron Ramsey een strafschop benutte. Voor rust bepaalde Joseph Willock de einstand op 0-3.

Emery voelde er niets voor om zijn sterkste elftal op te stellen. Waarschijnlijk met het oog op de competitie, want aankomende zondag wacht een thuisduel met Tottenham Hotspur en drie dagen later is Manchester United de tegenstander. Arsenal heeft in Groep E van de Europa League een voorsprong van drie punten op nummer twee Sporting, dat tien punten heeft.

AC Milan - Dudelange 5-2
Even mocht voetbaldwerg Dudelange hopen op een stunt bij AC Milan, maar uiteindelijk stelde de Italiaanse club orde op zaken in San Siro. De club moest winnen om nummer drie Olympiakos Pireaus voor te blijven. Dudelange bleek echter een grote sta-in-de-weg voor de ploeg van Gennaro Gattuso. Milan kwam wel op voorsprong, maar moest nog voor de rust de gelijkmaker incasseren.

Na de rust kwam Dudelange zelfs op voorsprong, waarna Gattuso alles op alles zette om een blamage te voorkomen. Milan werd in de 66e minuut in het zadel geholpen door een eigen goal van Stelvio, waarna Hakan Calhanoglu opstond en met de 3-2 en 4-2 weer voor een ruime voorsprong zorgde. Uiteindelijk werd het via Fabio Borini 5-2. Met nog een wedstrijd te gaan heeft Milan een voorsprong van drie punten op nummer drie Olympiakos, dat verloor bij koploper Real Betis. Milan moet zich in Griekenland zien te plaatsen voor de volgende ronde.

Dinamo Zagreb - Fenerbahçe 0-0
Ook Erwin Koeman mag met Fenerbahçe een feestje vieren, want de Turken plaatsen zich samen met Dinamo Zagreb voor de volgende ronde. Fenerbahçe kwam bij koploper Dinamo niet verder dan 0-0, maar doordat Trnava niet wist te winnen bij Anderlecht, is die uitslag voldoende voor de volgende ronde.

De wedstrijd in Kroatië was niet om over naar huis te schrijven. Er werd amper een kans gecreërd en het enige doelpunt van de wedstrijd werd vanwege een vermeende overtreding in het strafschopgebied afgekeurd.