Hoe Ten Hag aan Ajax moet sleutelen voor meer Champions League-successen
Een zinderende ontmoeting tussen Ajax en Bayern München eindigde woensdagavond in een 3-3 gelijkspel. Beide ploegen waren voor de aftrap al zeker van een plek in de volgende ronde van de Champions League, maar zorgden toch voor een interessante pot. Opnieuw een goed leermoment voor Ajax op weg naar de achtste finales.
Ajax begon niet goed aan het duel met Bayern, dat meerdere kansen kreeg door foutieve passes in de eerste fase van de opbouw. Bij Ajax leverde dat direct problemen op: waar de ploeg in de seizoenen onder Frank de Boer en Peter Bosz nog veel spelers achter de bal hield, staan er onder Erik ten Hag wat minder spelers. De backs stonden woensdagavond hoog bij de zijlijn, zodat Daley Blind en vooral Frenkie de Jong het spel konden maken.
De derde middenvelder, nummer 10 Donny van de Beek, stond hoog naast spits Dusan Tadic. Bij een foutieve pass stonden er daardoor maar twee spelers die over corrigerend vermogen beschikken binnen hun fysieke mogelijkheden: Noussair Mazraoui (maar die stond ver weg van de bal) en De Jong. De overige verdedigers en middenvelders moeten het normaliter vooral hebben van inzicht om verdedigende problemen op te lossen.
De intenties van Ajax – ook met tien man – in beeld. De backs staan hoog om ruimte te geven aan het middenveld om het spel te regisseren. Pas in de slotfase straft Bayern een foutieve pass in de opbouw af, maar dat had al veel eerder kunnen gebeuren.
De restverdediging bij Ajax bleek ook in andere fases van het aanvalsspel een probleem. In de 25e minuut besloot Blind zijn positie achter de bal te verlaten door diep het penaltygebied in te rennen. Een loopactie die eigenlijk niet kon op dat moment, aangezien de positie centraal in de restverdediging (organisatie van spelers achter de bal) enorm belangrijk is. De voorzet van Maximilian Wöber werd verwerkt door Boateng, waardoor Bayern in een counter terechtkwam.
Dat bleek niet het enige moment waardoor de bezoekers in gevaarlijke situaties konden komen. Net als in de wedstrijd in Duitsland probeerde Ten Hag met veel dynamiek vanuit de backs gevaar te stichten. Door loopacties richting de spitsposities komt er doorgaans veel druk op de taken van de controlerende middenvelders en centrale verdedigers te liggen. Het lukte Ajax echter niet om Bayern bij het doel van Manuel Neuer te houden en de bal snel terug te winnen.
De loopactie van Blind in beeld en het gevolg van zijn actie. Ook de intenties van Ajax met de backs leveren countermogelijkheden op voor de Duitsers. In de eerste helft lukt het Ajax niet om op de helft van Bayern te blijven spelen door een zwakke organisatie in de restverdediging.
In de tweede helft leek het erop dat Ten Hag tijdens de rust aandacht aan zijn defensieve organisatie had geschonken. Het lukte Ajax steeds beter om afgeslagen ballen snel op te pikken en Bayern vast te zetten op eigen helft. Dit kwam doordat Blind en De Jong gedisciplineerder kort achter de aanvallers gingen spelen en Matthijs de Ligt en Wöber ook aangesloten stonden. Dit droeg uiteindelijk bij aan de goal van Tadic.
De aansluitingstreffer kwam voort uit een combinatie over veel schijven, waarin de organisatie van Bayern volledig uit elkaar getrokken werd. Door korte combinaties werd telkens een speler van de Duitse formatie naar de speler met bal gelokt, waarna uiteindelijk Van de Beek (die herkent dit soort momenten) een vrije doortocht richting Neuer had. De voorzet belande keurig bij Tadic: 1-1.
Ajax speelt vanuit rechtsvoor naar het centrum. Op rechts worden spelers naar de zijlijn gelokt, waarna ook in het centrum verdedigers van Bayern uit de defensieve organisatie worden gelokt. Dit leidt tot de vrije loopactie in de zestien van Van de Beek en het doelpunt van Tadic.
Het slot van de wedstrijd werd bijzonder hectisch: beide ploegen eindigden het duel met tien man, scoorden met een penalty en wisten later nog een keer te scoren. Daarmee zullen beide ploegen niet ontevreden zijn: Bayern omdat het daarmee groepswinnaar werd, Ajax omdat het diep van binnen wist dat de bezoekers (veelal door eigen toedoen) de grootste kansen hadden.
Toch kwam Ajax nog in de buurt van de zege, waardoor een gelijkspel zuur aan zal voelen. Vlak voor de rode kaart (en na rust) kwamen de Ajacieden steeds beter in de wedstrijd. Het sleutelen aan de defensieve organisatie tijdens het aanvalsspel van de Amsterdammers kan voor Ten Hag beginnen, aangezien er na de winterstop opnieuw Champions League-voetbal op het menu staat. En als Ajax écht ver wil komen in het miljardenbal, dan is dát het grote verbeterpunt.
De @LaptoptrainerNL kijkt voor VoetbalPrimeur naar de belangrijkste wedstrijden in binnen- en buitenland en probeert op een begrijpelijke wijze de theoretische kant van het voetbal te belichten.