Heerenveen moet verdedigend wisselen tegen amateurs, maar overwintert in de beker

19-12-2018 20:19 Laatste update: 20:34
17

ODIN '59 heeft woensdagavond niet voor een nieuwe bekerstunt kunnen zorgen. De Derde Divisie-club uit Heemskerk schakelde eerder dit seizoen FC Emmen uit en maakte sc Heerenveen het leven zuur, maar stond na negentig minuten met lege handen.

De Friezen traden in speelstad Velsen-Zuid met vrijwel hun gehele vaste elftal aan, maar trainer Jan Olde Riekerink besloot om Nemanja Mihajlovic een kans in de basis te geven. De Serviër leidde echter al na twee minuten een tegengoal in: een dramatische terugspeelbal van Mihajlovic werd opgepikt door Mitchell Bormann, die doelman Warner Hahn passeerde. Binnen de tien minuten had Heerenveen de schade alweer gerepareerd. Na een corner van de Friezen bleef de bal in het strafschopgebied van ODIN hangen, waarna Michel Vlap de bal in het dak van het doel kegelde: 1-1.

Ook na de rust – Mihajlovic mocht achterblijven in de kleedkamer – deed Heerenveen snel zaken. Sam Lammers profiteerde van weinig doortastend verdedigen en schoot de 1-2 binnen. De Eredivisionist was echter nog lang niet van ODIN af, dat voor elke meter bleef strijden. Twintig minuten voor tijd was Bormann dichtbij zijn tweede, maar Lucas Woudenberg haalde de bal van de lijn af. Heerenveen wisselde verdedigend en hield hoofdzakelijk tegen, maar counterde in de slotfase naar 1-3: Pelle van Amersfoort schoot de bal koeltjes langs doelman Barry van Dijk.

De Friezen hadden het ook in hun derde bekerwedstrijd tegen amateurs niet makkelijk (0-1 tegen Katwijk na verlenging en 1-3 tegen Groene Ster na een achterstand, red.), maar zijn nog drie wedstrijden van Europees voetbal verwijderd. Na de uitschakeling van ODIN en eerder AFC is Kozakken Boys de enige overgebleven amateurclub in de beker: de Tweede Divisie-club uit Werkendam speelt donderdag tegen Vitesse.