Ajax moet tot het uiterste gaan in Kerkrade, maar ontsnapt dankzij supersub Onana

19-12-2018 23:24 Laatste update: 23:34
497

Een ongekend zwak Ajax heeft toch de kwartfinale van de KNVB Beker gehaald na een moeizame wedstrijd tegen Roda JC. De Amsterdammers leken na een vroege strafschop van Dusan Tadic een probleemloze avond tegemoet te gaan, maar ook Roda kreeg een discutabele penalty van arbiter Serdar Gözübüyük en toonde zich een taaie tegenstander.

Na een klein kwartier spelen ging Klaas-Jan Huntelaar, één van de acht nieuwelingen bij de Amsterdammers, naar de grond na licht contact met Richard Jensen: gelegenheidsaanvoerder Tadic hield zijn zenuwen in bedwang. De wedstrijd kabbelde voort, maar Roda JC kwam vanuit het niets op gelijke hoogte. Mitchell Paulissen en doelman Kostas Lamprou renden beiden naar de bal en botsten tegen elkaar: Paulissen kreeg de penalty mee en schoot zelf raak vanaf elf meter: 1-1.

De eerste helft kende een vervelend einde voor de Limburgers. Jensen verdraaide zijn knie, probeerde nog strompelend de eerste helft uit te spelen, maar de huilende Fin moest zich alsnog laten vervangen met een ogenschijnlijk zware blessure. Niels Verburgh viel in voor Jensen en legde samen met zijn ploeggenoten Ajax het vuur aan de schenen. Trainer Erik ten Hag bracht Matthijs de Ligt en Kasper Dolberg binnen de lijnen, maar Ajax kreeg geen grote kansen tegen het stugge Roda en moest gaan verlengen.

Tijdens het eerste extra kwartier was Roda JC het dichtst bij een doelpunt: invaller Mart Remans draaide zichzelf vrij en schoot op het doel van Lamprou, die de bal echter klemvast kon pakken. De Griek moest vlak voor de korte pauze zelfs een krul van Paulissen uit de bovenhoek ranselen. Tien minuten voor tijd leek Dolberg zijn ploeg alsnog verlossing te brengen, maar de achttienjarige Roda-doelman Radomir Novakovic had een fabelachtige reflex in huis op de kopbal van de Deen.

De nummer vijf van de Keuken Kampioen Divisie moest nog enkele hachelijke momenten doorstaan, maar gooide alles in de strijd en hield de 1-1 op het bord: een penaltyserie moest uitkomst brengen. Ten Hag besloot om André Onana speciaal voor die penaltyreeks (geschoten volgens het ABBA-systeem, red.) binnen de lijnen te brengen.

De doelman uit Kameroen zag, na een rake eerste poging van Tadic, topscorer Mario Engels hoog over schieten en stopte de tweede pingel van Paulissen. Huntelaar zette Ajax op 0-2, maar De Ligt schoot naast vanaf de stip. Ognjen Gnjatic en Verburgh brachten Roda op gelijke hoogte, maar Dolberg zette Ajax op matchpoiint en Daley Blind maakte het karwei met veel geluk af: de linkspoot schoot via de benen van Novakovic de 2-4 binnen.