Van Hanegem: 'Ik zie ineens al die gasten met 'Sterkte Willem', kwam wel binnen'

Van Hanegem: 'Ik zie ineens al die gasten met 'Sterkte Willem', kwam wel binnen'

29-12-2018 07:22
25

Willem van Hanegem kijkt tevreden terug op 2018. De oer-Feyenoorder kreeg aan het begin van het jaar te horen dat er prostaatkanker bij hem was geconstateerd, maar werd in maart genezen verklaard na een reeks bestralingen.

De Kromme heeft zich echter prima vermaakt tijdens het behandelingsproces: de iconische oud-international herinnert zich nog de eerste keer dat hij de wachtkamer in het ziekenhuis binnenstapte. "Zag ik daar allemaal in zichzelf gekeerde mensen. Ik vroeg of ik wel op het goede adres was, want het leek meer op een crematorium. Terwijl iedereen daar toch zat om beter te worden", vertelt hij aan De Telegraaf.

Van Hanegem maakte regelmatig een praatje met zijn mede-patiënten. "Natuurlijk ook over voetbal. Dat was wel mooi, want er zaten twee oude vrouwtjes tussen, die het uiteindelijk vervelend vonden dat ze voor hun afspraak werden weggeroepen."

'Ze gingen allemaal bidden'
Ondertussen leefde heel voetbalminnend Nederland mee. "Tassen vol met post werden er afgeleverd. Prachtige brieven van monniken uit een klooster bij Breda en van nonnen uit Utrecht", aldus De Kromme, die bovendien steun kreeg van Marokkaanse voetballers. "Allemaal gingen ze voor me bidden. Dat waren er uiteindelijk zoveel, dat ik bij mezelf dacht dat het dan zeker goed moest komen."

Ook de spelers van Ajax en Feyenoord staken Van Hanegem een hart onder de riem, voorafgaand aan De Klassier op 21 januari. "Ik keek in de studio bij Ziggo naar een wedstrijd toen iemand kwam melden dat ik even op een andere zender moest kijken", haalt De Kromme terug. "Zie ik die gasten in de spelersgang met de tekst 'Sterkte Willem!' op hun shirt staan. Omdat ik dat niet verwachtte, kwam die wel binnen."