Ajax-school in China: 'Op toernooien zijn we verreweg de best voetballende ploeg'

Ajax-school in China: 'Op toernooien zijn we verreweg de best voetballende ploeg'

30-12-2018 21:49
86

Ed Engelkes is sinds ruim een jaar bezig om de jeugdopleiding van de Chinese topclub Guangzhou R&F FC, dat een samenwerkingsverband heeft met Ajax, vorm te geven. De oud-trainer van de Ajax Vrouwen zal hier voorlopig ook mee doorgaan: onlangs zette hij zijn handtekening onder een nieuw éénjarig contract.

Engelkes merkt dat de plaatselijke jeugd steeds meer begint te wennen aan het Ajax-voetbal. "We zijn veel bezig met de Golden Moves van Ajax, de kinderen worden zo comfortabel aan de bal, verschaffen zichzelf meer tijd en krijgen hierdoor meerdere keuzes op het veld", brengt hij verslag uit in gesprek met de Ajax-site. "Op toernooien zijn we ondertussen verreweg de best voetballende ploeg."

De Westerse manier van denken zit er echter nog niet in, stelt de 54-jarige Haarlemmer vast. "Kinderen hebben hier weinig zelfvertrouwen, er wordt tegen ze gezegd hoe ze dingen moeten doen en vooral wát ze fout doen", aldus Engelkes. "Wij nodigen ze juist uit om fouten te maken en zelf beslissingen te nemen. Dat zijn ze niet gewend."

De jeugdtrainer beseft dan ook dat hij vooral geduld moet hebben. "Het klinkt heel makkelijk om een bepaalde filosofie uit te rollen in het buitenland maar dat gaat, mede door de cultuur, hier lastig. We moeten heel hard werken om dat voor elkaar te krijgen."