Stefan de Vrij wordt gekeurd bij SS Lazio

Medische keuringen in de voetballerij: 'Ik hoorde wel eens: keur maar gewoon goed'

19 januari 2019 om 12:50

Wat hebben Munir El Haddadi en Ko Itakura met elkaar gemeen? De nieuwelingen van Sevilla en FC Groningen maakten deze winter een transfer die al vóór de medische keuring wereldkundig werd gemaakt. Dit soort berichtgeving doet vermoeden dat zo'n keuring niet meer dan een formaliteit is. Door de jaren heen zijn echter aardig wat transfers gestrand vanwege ingrepen door het medisch personeel. VoetbalPrimeur spreekt hierover met Hans Herrings, de clubarts van FC Den Bosch.

Een recent voorbeeld is dat van Dominic Solanke. De oud-spits van Vitesse leek rond de jaarwisseling op weg naar Crystal Palace, dat echter een lichte blessure constateerde en de deal afblies, met de drukke januarimaand op komst. Competitiegenoot Bournemouth ging vervolgens wél met Solanke in zee, maar de enkelvoudig Engels international moet zijn debuut voor The Cherries nog maken.

Vorige zomer was er uiteraard de soap rondom Nabil Fekir. De spelmaker zou Olympique Lyon verruilen voor Liverpool, dat liefst 72 miljoen euro had uitgetrokken. Nadat Fekir zijn eerste interview aan Liverpool TV al had gegeven, moest hij nog even onderzocht worden voordat de deal kon worden beklonken. Het vervolgverhaal is bekend: Liverpool ontdekte een oude knieblessure en Fekir speelt nog altijd in Frankrijk.

Koné, Zeefuik en Vaclik
Ook menig Eredivisie-transfer is afgeketst op medische gronden. Ajax had Arouna Koné in augustus 2004 al binnen, maar de gedoodverfde opvolger van Zlatan Ibrahimovic bleek hartproblemen te hebben. Een jaar later werd hij binnengehaald door PSV. Género Zeefuik moest in 2014 de nieuwe spits van Willem II worden, maar de huurdeal met FC Groningen ketste af na de keuring.

De Graafschap leek in 2011 te stunten met het Tsjechische keeperstalent Tomas Vaclik, maar de medische staf zag 'bezwaren voor het bedrijven van topsport in Nederland'. Vaclik speelt sinds afgelopen zomer voor Sevilla en maakte alle Primera Divsion-wedstrijden tot nu toe van begin tot eind mee. De Graafschap haalde Yves de Winter en degradeerde uit de Eredivisie.

Onvolledige voorgeschiedenis
Ook de medische staf van FC Den Bosch heeft wel eens dwarsgelegen bij een transfer, vertelt clubarts Herrings aan VoetbalPrimeur. Twee jaar geleden leek een uit de Eredivisie afkomstige speler de Brabanders te versterken, maar Herrings en de fysiotherapeuten hadden hun bedenkingen bij het medisch dossier van de beoogde aanwinst. "Hij miste twee, drie maanden in zijn voorgeschiedenis. Hij zei dat hij voor zichzelf getraind had, maar kon niet vertellen waar en hoe. Daar zijn we niet aan begonnen", aldus de clubarts, die vanwege zijn beroepsgeheim geen namen kan noemen.

Maar hoe gaat een medische keuring dan in zijn werk? FourFourTwo vroeg het aan Dave Fevre, ex-fysiotherapeut van Manchester United. Deze onderscheidde zes aspecten van de keuring: het hart, de spieren, het bewegingsapparaat en het vetpercentage van de potentiële speler worden onderzocht, gevolgd door een lichaamsscan en een sprinttest. Het meeste werk komt dus voor de rekening van de fysiotherapeut, beaamt Herrings. "Ik zet er uiteindelijk mijn stempel op, maar ik ben er vooral voor het sociale aspect, de gesprekken over de voorgeschiedenis van een speler."

De rol van de clubarts was dan ook beperkt bij de deze week afgeronde huurtransfer van Vincent Vermeij. De keuring werd uitgevoerd in het plaatselijke ziekenhuis. "Ik heb hem nog niet gezien, alleen zijn keuringsrapport", aldus de clubarts, die per toeval heuglijk nieuws over de nieuwe spits las. "Vlak na de transfer bleek zijn vrouw te zijn bevallen."

'Keur maar goed'
Herrings merkt dat zijn club de laatste jaren meer aandacht heeft besteed aan medische keuringen en algehele medische begeleiding. Eigenaar Kakhi Jordania heeft zelfs een bevriende fysiotherapeut uit Sevilla naar De Vliert gehaald. "Een paar jaar geleden hoorde je nog veel vaker: we hebben hem nodig, keur maar goed. Dan maakten een paar extra procentjes vet ook niet uit. Nu hoeven we niet meer de eerste de beste speler binnen te halen. Nieuwelingen moeten gewoon bewijzen dat ze fit zijn."

Na het drama met Abdelhak Nouri in 2017 zijn clubs door de KNVB ook op het hart gedrukt om de gezondheid van hun spelers nauwlettender in het oog te houden. Waar spelers voorheen alleen aan het begin van hun carrière een hart- en bloedonderzoek (het zogeheten Lausanne-protocol, red.) kregen, gebeurt dat nu op regelmatiger basis. "Heel simpel en het moet gewoon gedaan worden. Het kost wel geld (150 euro per test, red.), maar dat is er nu ook."

Ook worden spelers geacht om elk jaar een uitgebreide vragenlijst van de KNVB in te vullen. Herrings neemt deze testen uiterst serieus, hoewel de medewerking van de KNVB niet altijd optimaal is. "Zo'n gigantische vragenlijst met 38 vragen is lastig voor buitenlandse spelers. Ik heb de KNVB nog gevraagd of ze die ook in het Engels of Spaans hadden. Ze wisten niet waar ik het over had..."

(Hein Nooijens / Voetbalprimeur)