Ajax op zoek naar tweede doelman: acht kandidaten voor Ten Hag en Overmars

Ajax op zoek naar tweede doelman: acht kandidaten voor Ten Hag en Overmars

21-01-2019 11:20 Laatste update: 11:25
252

Ajax heeft een probleem als André Onana niet kan spelen. Dat werd zondag duidelijk in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen, waarin Kostas Lamprou zijn krediet lijkt te hebben verspeeld. De vraag is nu: gaat Ajax zich versterken met een nieuwe tweede doelman? VoetbalPrimeur stelt het (mogelijke) boodschappenlijstje van directeur spelersbeleid Marc Overmars samen.

Na het gelijkspel van Ajax tegen Heerenveen (4-4) wilde Erik ten Hag de komst van een nieuwe doelman niet uitsluiten. "Daar ga ik geen uitspraak over doen. Ajax is altijd alert op de transfermarkt", liet de trainer weten aan de Telegraaf. Wij zetten de opties van Overmars op een rij en maken drie categorieën: 'buitenlandse' routiniers, Eredivisie-keepers en eigen jeugd.

'Buitenlandse' routiniers

Maarten Stekelenburg (Everton)
Stond tussen 2004 en 2011 onder de lat bij Ajax en weet dus wat het is om een volle Johan Cruijff Arena te keepen. Na zijn overstap naar AS Roma, alweer acht jaar geleden, verdween Stekelenburg langzaam maar zeker uit beeld. Na omzwervingen bij Fulham, AS Monaco en Southampton is hij nu tweede doelman bij Everton. De grote vraag is: ziet Stekelenburg het op 36-jarige leeftijd nog zitten om van club wisselen?

Michel Vorm (Tottenham Hotspur)
Is gedegradeerd tot derde keeper, beschikt over een aflopend contract en mag in januari vertrekken bij Tottenham Hotspur: op het eerste oog is het een ideaal moment voor Vorm om in te stappen bij Ajax. De 35-jarige doelman keepte dit seizoen vier wedstrijden (twee in de Premier League en twee in de Champions League). En hoewel hij geen onuitwisbare indruk maakte, zou hij van waarde kunnen zijn voor Ajax. Let wel: Vorm is maar zeven centimeter groter dan Lamprou.

Robbin Ruiter (Sunderland)
De geboren Amsterdammer staat sinds de zomer van 2017 onder contract bij Sunderland. In Engeland begon hij als vaste waarde, maar na blessures, een trainerswissel én degradatie, wacht Ruiter dit seizoen nog op zijn eerste basisplaats in de League One. Wel keept hij altijd de bekerwedstrijden. Bij Ajax zullen ze de goede prestaties van Ruiter bij FC Utrecht (2012-2017) nog niet zijn vergeten.

Eredivisie-keepers

Sergio Padt (FC Groningen)
Net als Ruiter geboren in Amsterdam. Eentje met ervaring in de Ajax-jeugd bovendien. Padt sloot in 2007 aan bij de Amsterdamse jeugdopleiding, kreeg een profcontract en trok uiteindelijk de deur achter zich dicht na huurperiodes bij HFC Haarlem en Go Ahead Eagles. De laatste jaren behoorde hij tot de beste keepers van de Eredivisie, al kreeg zijn reputatie een fikse deuk door het treinincident na een wedstrijd van FC Groningen in september.

David Jensen (FC Utrecht)
Met uitzondering van de laatste wedstrijd tegen AZ, waarin hij twee keer houdbare ballen liet lopen, bewijst Jensen zich al enkele seizoenen als een betrouwbare sluitpost. Het feit dat hij vorig jaar zijn handtekening zette onder een nieuw, driejarig contract bij FC Utrecht en Deens international is, maakt hem echter niet goedkoop. En bovendien is het de vraag of hij een rol als understudy voor Onana wel ziet zitten.

Kjell Scherpen (FC Emmen)
De totempaal van Emmen, zo wordt Scherpen liefkozend genoemd door zijn ploeggenoten. Het moet gezegd: voor een transfer naar Ajax lijkt het nog wat te vroeg. Toch zou de jeugdinternational een optie kunnen zijn om in de schaduw van Onana uit te groeien tot Ajax-doelman. De achttienjarige Scherpen heeft de lengte (2,04), maar zit nog weleens mis bij hoge ballen.

Eigen jeugd

Dominik Kotarski (Ajax)
Waarom zou Ajax naar de transfermarkt kijken als het ook de beschikking heeft over eigen keeperstalenten? Kotarski is zo'n talent. De achttienjarige Kroaat geldt in Amsterdam als de gedoodverfde opvolger van Onana. De klasse druipt ervan af, maar Kotarski wisselt uitstekende momenten nog regelmatig af met jeugdige, grillige fouten. Wat dat betreft lijkt hij op een jonge Onana.

Issam El Maach (Ajax)
De vaste keeper van Ajax O19. Qua uitstraling zit het wel snor bij El Maach, die in 2017 - na één seizoen Vitesse - de overstap maakte naar Ajax. Afgelopen vrijdag maakte de doelman (18) zijn debuut in het betaald voetbal, maar veel plezier zal hij er niet aan hebben beleefd. Binnen 35 minuten kreeg hij vier doelpunten om de oren tijdens RKC Waalwijk - Jong Ajax. Eerder deze maand mocht El Maach met Ajax 1 mee op trainingskamp in Orlando.

Mis jij een kandidaat in deze lijst? Of denk jij anders over het keepersprobleem bij Ajax? Laat het weten in de comments!

No Poll