Frank de Boer mislukt óók in de VS als hij niet snel fatsoenlijk Engels leert
OPINIE – Eigenlijk is het gebrekkige Engels van Frank de Boer totaal niet grappig. Grote kans namelijk dat zijn avontuur in de Verenigde Staten mede daardoor wéér uitmondt in een mislukking.
Dead bodies behind the closet en nog een paar gekke versprekingen à la Louis van Gaal: de presentatie van Frank de Boer bij z'n nieuwe club Atlanta United leidde deze maand tot hilariteit bij media en publiek. Ik zie de bui al hangen en vraag me vooral af: hoe zien bestuurders van een voetbalclub het eigenlijk precies voor zich, wanneer ze iemand die de taal niet volledig machtig is aanstellen en verantwoordelijk maken voor een miljoenenbedrijf?
In de voetbalwereld heerst het idee dat spelers en trainers robots zijn: na een overstap van Club A naar Club B worden er onmiddellijk prestaties verlangd, ook nog eens onder stevige druk van pers en fans. Alsof de omstandigheden overal hetzelfde zijn. Zéker bij een stap naar het buitenland hebben veel factoren náást het voetbal invloed op prestaties en resultaat. Verhuizen, integreren, een nieuwe cultuur, honderd dingen regelen voor partner en kinderen en vooral: een andere taal. De hele wereld staat op z'n kop. Gek hè, dat Nederlandse profs regelmatig met hangende pootjes terugkeren uit – noem eens wat – Griekenland of Portugal.
💀 | Geen lijken meer in de kast voor Frank de Boer in Atlanta... pic.twitter.com/NqRdAM4VF6
— FOX Sports (@FOXSportsnl) January 14, 2019
Frank de Boer spreekt gebrekkig Engels en gaat nu aan de slag in de Verenigde Staten. Als een missionaris uit Hoorn probeerde hij bij Internazionale en Crystal Palace De Hollandse School in te voeren. Beide projecten liepen uit op een fiasco. Ik probeer het me voor te stellen: hóe overtuigt een trainer zijn selectie van een bepaalde voetbalvisie, hoe legt hij ze tot in detail uit wat-ie van ze verlangt en welke taken ze op het veld moeten uitvoeren, als hij dat helemaal niet kan verwoorden? Juist op het allerhoogste niveau is duidelijkheid naar en communicatie met spelers doorslaggevend om succes te boeken – denk ik.
Het is exact waar bij De Boer de schoen wringt. De Boer is niet bepaald een people manager. Het is bekend dat hij bij Ajax weinig persoonlijke aandacht had voor spelers. Norse man, geen prater. Wie hem afgelopen jaar weleens bij Studio Voetbal zag zitten, kreeg het idee dat-ie onder schot werd gehouden. Er straalde nul plezier vanaf.
Dit is geen amicale, warme trainer als Jürgen Klopp die een arm om spelers heen slaat en ze zo voor zich wint. De Boer liet in Italië en Engeland zien dat hij ook geen pragmaticus is, waar bijvoorbeeld Dick Advocaat en Ronald Koeman zich over de grens wél meer aanpasten aan voetbalstijl- en cultuur. Bij Ajax, in een vertrouwde omgeving, werkte de stijl van De Boer. Inter en Palace hoopten dat het Amsterdamse succes gekopieerd zou worden naar het buitenland, maar in Milaan en Londen trok men al na drie maanden harde conclusies. Eén keer kan nog een mismatch zijn, twee keer achter elkaar duidt op een trend.
Als De Boer in de VS geen concessies doet aan z'n werkwijze, is ook het huwelijk met MLS-kampioen Atlanta United gedoemd te mislukken. Meteen de hele club naar z'n hand willen zetten en trachten om de selectie een nieuwe voetbalfilosofie opleggen, dat is de grootste fout die hij nu kan maken. Ga éérst maar fatsoenlijk de taal leren.
(Paul Audenaerd/VoetbalPrimeur)
We zijn óók benieuwd naar jouw kijk – dus laat je stem horen in de comments.