Ajax betaalt drie miljoen voor grote onbekende: 'Woensdag kende ik hem nog niet'

Ajax betaalt drie miljoen voor grote onbekende: 'Woensdag kende ik hem nog niet'

Gepubliceerd: vrijdag 8 februari 2019 om 14:30vr 08-02-2019 om 14:30

Laatste update: vrijdag 8 februari 2019 om 14:31vr 08-02-2019 om 14:31

Ajax verraste deze week met het binnenhalen van Christian Rasmussen. De linksbenige buitenspeler heeft pas net zijn zestiende verjaardag achter de rug, maar zal komende zomer voor liefst drie miljoen euro de overstap naar Amsterdam maken. Een goede reden om informatie in te winnen in zijn thuisland Denemarken.

Ajax maakte woensdag bekend dat het Rasmussen voor drie jaar heeft vastgelegd. Dagblad Ekstrabladet kwam vervolgens met de details op de proppen: Rasmussen is afkomstig uit het netwerk van John Steen Olsen. De 76-jarige meesterscout tipte vervolgens directeur voetbalzaken Marc Overmars, die Rasmussen met eigen ogen ging bekijken en uiteindelijk besloot om drie miljoen euro op tafel te leggen. Ter vergelijking: Christian Eriksen kwam voor 1,5 miljoen euro over van Odense BK en de bij Silkeborg opgeleide Kasper Dolberg kostte net geen drie ton.

Rasmussens huidige club FC Nordsjaelland heeft tijdens de onderhandelingen met Overmars het onderste uit de kan gehaald, verzekert Rudi Dalsgaard, journalist bij het lokale Frederiksborg Amts Avis. "Ik heb gehoord dat ze hun belangrijkste eerste elftal-spelers binnenboord konden houden, dankzij de transferopbrengst van Rasmussen", laat hij weten in gesprek met VoetbalPrimeur.

Jan Laursen, hoofd jeugdopleidingen van de huidige nummer 9 in Denemarken, sprak direct na het afsluiten van de transfer al van een 'offer they couldn't refuse'. De landskampioen van 2012 had het talent ook liever niet kwijt willen raken, weet Dalsgaard. "FC Nordsjaelland heeft één van de jongste selecties in heel Europa. Zij hechten veel waarde aan zelf opgeleide spelers, die moeten doorstromen naar het eerste elftal. Nordsjaelland wil zijn jeugdspelers dan ook niet het idee geven dat het beter is om op jonge leeftijd te vertrekken. Wanneer ze toch besluiten om een speler als Rasmussen te verkopen, is dat alleen omdat de transfersom heel, héél hoog is."

De transfer van Rasmussen doet denken aan die van Victor Jensen, die in 2017 voor een vergelijkbaar bedrag overkwam van FC Kopenhagen. Jensen was toen al uitgeroepen tot grootste talent van Denemarken in zijn leeftijdscategorie. Rasmussen daarentegen heeft vooralsnog geen naam gemaakt bij het grote publiek. "Tot deze week had ik nog nooit van hem gehoord", geeft Dalsgaard toe.

De journalist benadrukt echter dat Rasmussen een gewaardeerde kracht is van het hoog aangeschreven Onder 16-team van FC Nordsjaelland. "Deze lichting wordt gezien als de meest talentvolle in Denemarken: zij hebben al verschillende grote jeugdtoernooien in Europa gewonnen. Bijna 25 procent van de spelers van Denemarken Onder 16 is afkomstig van FC Nordsjaelland."

Rasmussen heeft vanwege de reglementen van de Deense voetbalbond (clubs mogen geen spelers van vijftien jaar en jonger opstellen, red.) zijn profdebuut nog niet kunnen maken. Dalsgaard vraagt zich af of FC Nordsjaelland hem dit seizoen nog een kans gaat geven. "Hij is nu toch al verkocht. Dan kan ik me voorstellen dat ze liever andere spelers opstellen." Dan maar in Amsterdam? "Het is nu nog te vroeg om te zeggen of hij daar gaat slagen. Maar Ajax ziet hem absoluut als grote belofte, dat staat vast."

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws