Van De Graafschap-back naar model: 'Die bier-en-tietenmentaliteit paste mij niet'

Van De Graafschap-back naar model: 'Die bier-en-tietenmentaliteit paste mij niet'

14-02-2019 09:12
30

Ex-profvoetballer Thijs Bouma heeft een niet-alledaagse carrièreswitch doorgemaakt. De voormalig rechtsback deed in 2016 nog met De Graafschap mee tijdens de beruchte 'kampioenswedstrijd' tegen Ajax, maar is drie jaar later actief als model.

Bouma maakte carrière bij Almere City en tekende in 2015 op de Vijverberg. De geboren Tukker voelde zich echter niet volledig op zijn plek in Doetinchem. "De bier-en-tietenmentaliteit van De Graafschap paste niet echt bij mij. Ik ben net zo'n boer als de rest, hoor. Maar wel eentje met andere interesses", vertelt hij aan Voetbal International. Bovendien brak hij op bezoek bij Excelsior zijn been. "Zonder die beenbreuk had ik hier nu niet gezeten. Dan was ik gewoon nog profvoetballer geweest, op welk niveau dan ook. Dat had ik ook het liefst gewild. Ik had tot mijn 35ste willen voetballen."

De Graafschap verlengde zijn contract niet en de jongensdroom van spatte uiteen. De oud-verdediger was echter opgelucht dat hij de profwereld even kon verlaten. "Mijn vrienden gingen stappen, op vakantie, naar festivals. Ik zat maar in die tunnel. Voor mij voelde dat heel benauwend", aldus Bouma, die zichzelf niet beschouwde als een 'typische profvoetballer'. "Ik speelde thuis geen FIFA. Keek ook zelden voetbal op tv. Zelf spelen vond ik het einde, maar wedstrijden van mensen die ik niet ken vond en vind ik geen fuck aan."

"Thijs, guy, wij geloven in jou"
Inmiddels gaat hij door het leven als ThysonB, heeft hij ruim 140 duizend volgers op Instagram en reist hij de hele wereld over voor fotoshoots. Nu Bouma bijna drie jaar zonder club zit, begint hij het voetbal echter steeds meer te missen. "Het chillen met de boys vooral, mannen onder elkaar. Beetje kloten op de training. Lekker een balletje trappen", klinkt het weemoedig. "Mijn huidige leven is ook moeilijk te combineren met voetbal. Maar stel dat er een profclub zou komen, die zegt: Thijs, guy, wij geloven in jou. Dan zou ik daar zeker over nadenken."