'Ajax en PSV denken heel erg aan zichzelf: dat is nu juist het probleem'

'Ajax en PSV denken heel erg aan zichzelf: dat is nu juist het probleem'

Gepubliceerd: dinsdag 19 februari 2019 om 10:55di 19-02-2019 om 10:55

Oud-profvoetballer Geert-Arend Roorda is het er niet mee eens dat het niveau van het Nederlands voetbal omhoog gaat als de competitie wordt teruggebracht naar zestien clubs. Dat schrijft hij in zijn column voor Leeuwarder Courant.

PSV's algemeen directeur Toon Gerbrands pleitte al eens voor zestien in plaats van achttien clubs in de Eredivisie. 'Gerbrands slaat de plank volledig mis door op te merken dat het beter is voor het Nederlands voetbal wanneer de competitie uit zestien teams gaat bestaan', steekt Roorda van wal in de Leeuwarder Courant.

Volgens de oud-middenvelder moet er namelijk een kanttekening worden geplaatst bij de opmerking dat er na terugschroeving naar zestien clubs meer geld te verdelen is en dus het niveau omhoog gaat. 'Dat daarbij de kloof met de eerste divisie (waar de topclubs de ‘eigen’ talenten laten rijpen) nog groter wordt, vertelt hij er niet bij', schrijft hij.

Roorda stelt dat het niveau eerder omhoog gaat als de topclubs er een fatsoenlijker aankoopbeleid op nahouden. 'Want is het niet zo dat PSV er alles aan deed om SC Heerenveen-talent Albert Gudmundsson vanuit de onder-19 te verleiden tot een overstap naar Eindhoven? Of dat Ajax Heerenveens supertalent Dennis Johnsen met veel euro’s naar de toekomst lokte?'

Volgens Roorda zijn er zo meer voorbeelden waaruit blijkt dat topcub 'heel erg aan zichzelf denken'. 'Zij kiezen voor deze ‘aankoopstrategie’ om te voorkomen dat deze talenten het eerste van hun club halen en zij zelf - de topclubs dus - een hogere transfersom moeten betalen. Tegelijkertijd worden de teams waar deze talenten worden weggekaapt kwalitatief minder en daarbij dus ook de competitie in het algemeen. En dat is nu juist het probleem.'

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws