Woede om verplaatsen Ajax - PEC: 'Randvoorwaarde was dat Ajax won van Real'

Woede om verplaatsen Ajax - PEC: 'Randvoorwaarde was dat Ajax won van Real'

21-02-2019 06:45 Laatste update: 15:54
246

PSV en PEC Zwolle zijn niet blij met het handelen van de KNVB. De voetbalbond bracht woensdag naar buiten dat de competitiewedstrijd tussen Ajax en PEC Zwolle is verplaatst in verband met de Champions League-wedstrijd van de Amsterdammers tegen Real Madrid. 

De KNVB stelt dat het 'in het belang van het totale Nederlandse voetbal' is dat Ajax een goed resultaat behaalt in de return tegen Real Madrid. "Wij hebben inmiddels officieel ons beklag gedaan bij de KNVB over het besluit van de voetbalbond en we zijn furieus over de gang van zaken", aldus PSV-directeur Toon Gerbrands in De Telegraaf. "De afspraak luidde: als zowel PSV en Ajax baat bij zo’n beslissing zou hebben, kon er een wedstrijd worden verplaatst. Daar is in dit geval geen sprake van."

PSV deed officieel beklag, PEC Zwolle overweeg juridische stappen. Volgens de ochtendkrant lijkt dit echter kansloos, omdat de KNVB het recht heeft een wedstrijd uit het competitieprogramma te verplaatsen.

Niet volgens de afspraak
Volgens De Telegraaf hebben de topclubs, Ajax, PSV en Feyenoord, een maand geleden met de KNVB en FOX om de tafel gezeten om te bespreken hoe 'het belang van het Nederlands clubvoetbal in Europa het best kon worden gediend'. "Dat betrof afspraken voor volgend seizoen. Vraag het de mensen van Feyenoord en FOX", aldus Gerbrands.

Volgens Gerard Nijkamp, technisch directeur van PEC Zwolle, was de club wel bereid geweest de wedstrijd te verplaatsen en is daarover contact geweest met Ajax en de KNVB. "Alleen was de randvoorwaarde dat Ajax de eerste wedstrijd tegen Real Madrid in de Johan Cruyff ArenA zou winnen of gelijkspelen. Bij verlies was er geen sprake van het verzetten naar 13 maart 18.30 uur. We hoorden dus ook niets totdat de KNVB maandag opnieuw contact opnam en Ajax na de winst van Girona bij Real Madrid de wedstrijd alsnog wilde verplaatsen."

Ajax verbaasd
In Amsterdam is men volgens De Telegraaf verbaasd over de kritiek vanuit Eindhoven. De Amsterdammers wijzen op het overleg van vorige maand, waarbij de betrokkenen het er over eens waren dat het Nederlandse clubvoetbal in Europa in zwaar weer verkeert en dat punten welkom zijn voor de UEFA-ranglijst. De Amsterdammers zouden met een goed resultaat in Madrid de elfde plek op die ranglijst veilig kunnen stellen. Lukt dat niet, is de kampioen van Nederland opnieuw niet automatisch geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. 

Lees ookAjax krijgt vrij weekend voor Real Madrid-uit, PSV en PEC onaangenaam verrast