Fraser: 'We pamperen te veel, Nederland gaat kapot aan die excuus-cultuur'

Fraser: 'We pamperen te veel, Nederland gaat kapot aan die excuus-cultuur'

21-02-2019 07:51
63

Henk Fraser ervaart bij ADO Den Haag, Vitesse en nu Sparta dat de huidige voetballers de over-mijn-lijk-mentaliteit missen. Volgens de trainer van de Rotterdammers zijn spelers overgevoelig voor kritiek en vaak te zelfzuchtig.

"Leef je vóór of ván het voetbal? Veel van de huidige generatie voetballers leeft ván het voetbal. Van de lusten. Van de aandacht. Dankzij sociale media worden ze veel groter, mooier en belangrijker gemaakt dan ze zijn. Gevolg: De wil om écht te slagen ontbreekt", zegt een uitgesproken Fraser tegen het Algemeen Dagblad. Hij ziet een groot verschil met zijn tijd als speler bij onder meer Feyenoord.

"De boys willen behandeld worden als sterren, maar niet de daarbij horende verantwoordelijkheid nemen", vervolgt Fraser. "Kijk eens naar de clubs die om handhaving strijden in de Eredivisie. Hoeveel spelers zouden er zijn die denken: 'Mijn gekloot op het veld kan leiden tot het ontslag van mensen op kantoor?' Bij degradatie is die loyaliteit spontaan verdwenen, joh. Dan zoeken ze wel weer een andere club waar alles voor ze wordt geregeld."

Fraser merkt bovendien dat veel minder wordt getolereerd. "Voetballers mag je niet tot de orde roepen in een groep omdat je dan hun trots krenkt. 'Wat Marokkaanse trots?', denk ik dan. 'Wat Surinaamse trots?' Je speelt verdorie in een team. Mag ik je dan alsjeblieft aanspreken wanneer je een bal verkeerd hebt ingespeeld? Kom, zeg. We slaan door in dat overdreven politiek correcte."

"Je moet overal maar 'respect' voor hebben, mag niemand voor zijn hoofd stoten. Geldt ook voor de Nederlandse jongens, hoor. We pamperen te veel in ons land. Nederland gaat kapot aan die excuus-cultuur", besluit de 52-jarige oefenmeester.