De Ligt moet 'tegenzet verzinnen' met Ajax: 'Daar is hij belangrijkste in'

De Ligt moet 'tegenzet verzinnen' met Ajax: 'Daar is hij belangrijkste in'

22-02-2019 16:14
40

Eredivisie-teams tonen na de winterstop een stuk minder ontzag voor Ajax en PSV, die al een paar keer de deksel op de neus kregen. Matthijs de Ligt hoopt dat de Amsterdammers snel de orde herstellen, te beginnen tegen ADO Den Haag zondag.

"We zullen weer zo moeten gaan spelen dat er weer wat ontzag komt", zegt de negentienjarige aanvoerder van Ajax tegen FOX Sports. Onder meer Heracles Almelo zette vorige week vroeg en hoog druk op de defensie van Ajax. "Aan ons de taak om daar een antwoord op te vinden. Zodat we die druk omzeilen en wedstrijden weer winnen."

"Tegenstanders analyseren ons ook. Zij hebben nu een manier gevonden om ons te bestrijden. Daar moeten wij weer een tegenzet op verzinnen", vervolgt De Ligt, die van Hans Kraay de vraag krijgt of Ajax wel een plan B heeft en wie daar over beslist. "We hebben de keeper die dan vaak de keuze maakt: je speelt hem lang of je speelt hem kort. Hij start de aanvallen en doet wat hem goed lijkt."

"Daar is hij (André Onana, red.) de belangrijkste in en daar passen wij ons op aan", beaamt de verdediger. "Het idee is wel om de tegenstander dusdanig te lokken dat het achterin bij hen één-op-één staat. Dan spelen we die lange bal en sluiten we snel aan."

De Ligt verwacht dat ADO Den Haag de 'Heracles-manier' toepast. "Heracles deed het heel goed tegen ons en wij deden het heel slecht. Als we merken dat het de beste optie is om de bal lang op de spits te spelen, is dat de beste optie. Maar in het begin gaan we altijd uit van de opbouw."