Ajax knokt zich terug tegen ADO, werkt aan doelsaldo en hijgt PSV in de nek

24-02-2019 14:06
100

Dankzij een 5-1 zege op ADO Den Haag heeft Ajax de achterstand op koploper PSV verkleind tot één punt. De ploeg van trainer Erik ten Hag knokte zich in de Hofstad terug na een prachtige treffer van Nasser El Khayati en deed ook qua doelsaldo goede zaken.

Het eerste halfuur in het Cars Jeans Stadion verliep zondagmiddag moeizaam en slordig. Dat had deels te maken met het kurkdroge kunstgrasveld van ADO, dat goed voetbal lastig maakte. Nadat scheidsrechter Jeroen Manschot géén penalty had toegekend aan Ajax na een stevige charge van doelman Robert Zwinkels op Frenkie de Jong, viel aan de andere kant van het veld de 1-0. El Khayati kegelde fantastisch binnen.

Lang kon ADO niet genieten van de voorsprong. Donny van Beek maakte razendsnel gelijk. Op slag van rust ging de bal op de stip. Na het bekijken van videobeelden kende Manschot een strafschop toe aan Ajax vanwege een overtreding op Kasper Dolberg. Dusan Tadic bleef koel en benutte het buitenkansje.

In de tweede helft bleef de derde Amsterdamse treffer lang uit en kon ADO lang blijven hopen op een stuntje. De wedstrijd werd uiteindelijk beslist door Hakim Ziyech. Het Haag kwartiertje stond op punt van beginnen toen de Marokkaanse linkspoot van afstand de 1-3 binnenschoot. Het verzet van ADO was daarmee ook definitief gebroken. Na een fraaie aanval tekende Dolberg voor de 1-4 en opnieuw Ziyech zorgde voor de eindstand.

Ajax heeft nu 56 punten, één punt minder dan titelconcurrent PSV. De koploper komt om 14.30 uur in actie tegen Feyenoord. Het doelsaldo van PSV is +58, dat van Ajax inmiddels +62. ADO staat in de bomvolle middenmoot, op plek tien. Net als sc Heerenveen heeft ADO 27 punten.