Willem II stunt en zet onherkenbaar AZ in Tilburg terug op aarde

24-02-2019 18:39
83

De eerste competitienederlaag van 2019 is een feit voor AZ. Na vijf opeenvolgende overwinningen in de Eredivisie ging de formatie uit Alkmaar zondag met 2-1 onderuit bij Willem II. AZ liet daarmee de kans liggen om op gelijke hoogte te komen met Feyenoord, de nummer drie van de ranglijst.

Niet alleen won AZ de eerste vijf competitiewedstrijden van dit kalenderjaar, het elftal van trainer John van den Brom incasseerde bovendien nog niet één doelpunt. Aan die imponerende reeks kwam in het Koning Willem II Stadion een einde. Met name in de eerste helft oogde AZ onherkenbaar. Willem II zette vól druk op de achterhoede van de gasten en dat leidde tot veelvuldig balverlies. Al binnen een paar minuten kreeg Willem II meerdere kansen op de 1-0.

De openingstreffer viel uiteindelijk na dertien minuten. Op goed geluk schoot Freek Heerkens een vrije trap naar voren en Marious Vrousai profiteerde met het hoofd van miscommunicatie tussen de achterhoede en doelman Marco Bizot. Een kwartier later viel ook de 2-0. Na een goede individuele actie van Damil Dankerlui kon Dan Crowley van dichtbij binnenprikken.

Willem II kreeg kans op kans en bleef ook na de pauze domineren. Spits Alexander Isak was met een kopbal al snel dichtbij de beslissende derde treffer. Bizot ranselde zijn inzet uit het doel.

In de slotfase drong AZ aan en slaagde de nummer vier van de ranglijst erin om de thuisploeg terug te dringen op eigen helft. Na de aansluitingstreffer van Guus Til in de 78e minuut werd het voor de Tricolores overleven. De gelijkmaker bleef uit, ondanks een paar gevaarlijke momenten voor het doel van Willem II.

AZ blijft door de nederlaag op 40 punten staan, drie minder dan Feyenoord. Willem II heeft nu 28 punten en maakt daarmee een reuzensprong op de ranglijst, naar een gedeelde negende plaats. Nummer acht VVV-Venlo heeft één punt meer.

Aanstaande donderdag kunnen Willem II en AZ op herhaling in Tilburg. De twee ploegen treffen elkaar in de halve finale van de TOTO KNVB Beker.