Ricksen over bezoek van Numan en De Boer: 'Na afloop voelt het ook vreemd'

Ricksen over bezoek van Numan en De Boer: 'Na afloop voelt het ook vreemd'

26-02-2019 08:57
28

Fernando Ricksen weet dat hij de laatste periode van zijn leven in een Schots hospice zal doorbrengen. De 42-jarige oud-verdediger van onder meer Fortuna Sittard, AZ en Glasgow Rangers, die lijdt aan de spierziekte ALS, erkent dat hij soms boos is.

"Op de ziekte. En dat ik afhankelijk ben van andere mensen. Dat ik niks meer alleen kan", vertelt Ricksen aan het Algemeen Dagblad. De twaalfvoudig international van Oranje krijgt geregeld bezoek van oud-ploeggenoten, zoals Arthur Numan en Ronald de Boer. "Geweldig", vindt hij. "Maar na afloop voelt het vreemd. Het herinnert me ook aan de tijd dat ik nog wél alles kon."

Ricksen heeft het wel eens over euthanasie gehad met zijn familie. "Maar ik hou nog te veel van het leven. Ik ben nog niet klaar om te gaan. Ik snap dat mensen dat anders voelen, maar ik voel het zo. Ik kijk niet te veel vooruit." De voormalig rechtsback gaat moeilijke vragen niet uit de weg. "Nee, ik ben niet bang om dood te gaan. Ik ben alleen bang voordat ik ga slapen, dat ik dan stik."

Ricksen geniet nog van meet-and-greetbijeenkomsten met Glasgow-fans, al kost het veel energie. "Alsof ik een cupfinal moet spelen." Hij denkt niet dat mensen heel anders tegen hem aankijken door zijn ziekte. "Nou, ik denk dat ze me eerst een gek vonden. Nu vinden ze me een gek met ALS."

Lees ookRicksen: 'Ik heb nergens spijt van, ben bovendien niet klaar om al te gaan'