Spelersrapport: vijf onvoldoendes voor Feyenoord, De Ligt uitblinker bij Ajax

Spelersrapport: vijf onvoldoendes voor Feyenoord, De Ligt uitblinker bij Ajax

27-02-2019 22:55 Laatste update: 23:21
122

Feyenoord ligt uit de beker. Na een prima openingsfase bleek Ajax efficiënter en gaan de Amsterdammers door naar de finale van het bekertoernooi. VoetbalPrimeur deelt cijfers uit na de 0-3 zege van Ajax op Feyenoord. 

FEYENOORD

Kenneth Vermeer - 5: In de topper tegen PSV was Vermeer de grote uitblinker met verschillende goede reddingen. Tegen Ajax hield de sluitpost aanzienlijk minder ballen tegen. Hij incasseerde drie tegendoelpunten en met name de 0-3 van Van de Beek leek niet onhoudbaar.

Cuco Martina – 5,5: De rechtsback werd in de winterstop aangetrokken, maar heeft nog niet laten zien wat hij toevoegt aan dit Feyenoord. Meer dan een 5,5 zit er niet in voor Martina.

Jeremiah St. Juste - 5: Bij de 0-1 van De Ligt stond St. Juste te slapen. Feyenoord verdedigt de corner met zonedekking, maar wanneer de aanvoerder van Ajax zijn zone binnenkomt staat de verdediger als aan de grond genageld. Feyenoord kwam de 0-1 niet meer te boven.

Jan-Arie van der Heijden - 5: Van der Heijden is niet onomstreden bij Feyenoord en dat is niet geheel onlogisch. De verdediger neemt regelmatig veel risico en kon als leider van de Rotterdamse defensie niet voorkomen dat Ajax met ruime cijfers won.

Calvin Verdonk – 5,5: De Feyenoord-sensatie van dit seizoen bleef overeind, maar kon niet uitblinken zoals hij dat de afgelopen weken regelmatig wel deed.

Jordy Clasie - 7: Clasie was in vorm tegen PSV en was ook woensdagavond een van de betere Feyenoorders. Als aanjager op het middenveld stond hij zijn mannetje. Hij had pech dat scheidsrechter Kevin Blom zijn sublieme tackle op Dusan Tadic ten onrechte beoordeelde als corner, waar de 0-1 uit voortkwam.

Jens Toornstra – 5,5: Na een uur spelen kreeg Toornstra dé kans om Feyenoord bij een 0-2 stand terug in de wedstrijd te schieten. Hij nam de bal te ver mee naar de buitenkant en schoot wild naast. Toornstra werkte hard, maar kon het verschil niet maken.

Tonny Vilhena - 6: Naast Clasie een van de weinige Feyenoorders die nog een acceptabel niveau haalde. Met zijn passie en strijd houdt hij een krappe voldoende over aan de Klassieker.

Steven Berghuis – 4,5: Berghuis heeft al vaak zijn waarde voor Feyenoord bewezen, maar verkeert op dit moment niet in grootse vorm. Zijn acties leveren zelden echt iets op. Van Berghuis mag meer worden verwacht.

Robin van Persie - 6: Van Persie deed een aantal leuke dingen in de eerste helft. Hij zag een fraaie pass op Larsson niet tot assist gepromoveerd worden. Naar mate de wedstrijd vorderde kwam de spits minder in het verhaal voor. Na 66 minuten werd hij dan ook vervangen door Nicolai Jörgensen. De laatste Klassieker van Van Persie eindigt in mineur.

Sam Larsson - 5: De Zweedse linksbuiten had Feyenoord al heel snel op voorsprong móeten zetten. Larsson raakte echter de paal na een fraaie steekpass van Van Persie. In het restant van de wedstrijd kwam er bij vlagen dreiging van Larsson, maar echt overtuigend was het niet.

Wissels
Nicolai Jörgensen: Speelde te kort voor een beoordeling.

Ridgeciano Haps: Speelde te kort voor een beoordeling.

AJAX

André Onana – 6,5: Onana hield de nul in De Kuip, dat lukte Ajax eerder dit jaar bepaald niet. De goalie werd amper getest door Feyenoord, maar stond zijn mannetje wanneer dat nodig was.

Noussair Mazraoui – 5,5: Vroeg in de wedstrijd liet Mazraoui zich makkelijk foppen door Larsson, die tot zijn opluchting de paal raakte. Geen hoogstaande wedstrijd van de rechtsback van Ajax.

Matthijs de Ligt - 8: Captain Matthijs de Ligt was in De Kuip weer goud waard voor Ajax, tijdens zijn honderdste wedstrijd voor de Amsterdammers. De felbegeerde jongeling speelde een ijzersterke wedstrijd en maakte bovendien met een snoeiharde kopbal de belangrijke openingstreffer. Chapeau!

Daley Blind – 6,5: Blind kwam samen met De Ligt achterin amper in de problemen. Degelijke pot van de linkspoot.

Nicolas Tagliafico – 7,5: Tagliafico had Berghuis de gehele wedstrijd in zijn broekzak. De Argentijnse strijder maakte, tot zijn eigen blijdschap, na rust de 0-2 uit een afgeslagen corner. Uitstekende pot van de linksback.

Lasse Schöne – 6,5: Met De Jong naast zich op het middenveld krijgt Schöne minder kansen om zich te onderscheiden. Desalniettemin blijft de Deen een nuttig onderdeel van het Ajax-middenveld.

Frenkie de Jong – 7,5: De afgelopen weken waren de prestaties van De Jong wisselend, maar in de Bekerklassieker was de aankomend speler van FC Barcelona weer in vorm. Hij was defensief belangrijk met intercepties en ook aan de bal was De Jong erg goed.

Donny van de Beek - 7: Al vroeg in de wedstrijd maakte Van de Beek een harde overtreding op Van der Heijden, die met geel werd bestraft. Opmerkelijk dat de VAR daar niet naar heeft gekeken. Los daarvan speelde de Ajax-middenvelder een goede wedstrijd, die zichzelf beloonde door de 0-3 binnen te schieten.

Hakim Ziyech – 6,5: Ziyech wisselde zoals wel vaker geniale acties af met onnodig balverlies. Bij de derde Ajax-treffer liet hij weer even zien hoe goed hij eigenlijk kan voetballen.

Dusan Tadic - 6: Opnieuw begon Tadic in de spits, zoals dat tegen Real Madrid bijzonder goed werkte. Tegen Feyenoord kwam deze beslissing minder goed uit de verf. Hij kon het verschil niet maken.

David Neres – 5,5: Neres was het grootste deel van de wedstrijd onzichtbaar in Rotterdam. Zonde. Ging tien minuten voor tijd naar de kant.

Wissels
Kasper Dolberg: Speelde te kort voor een beoordeling.

Dani de Wit - : Speelde te kort voor een beoordeling.

Zakaria Labyad - : Speelde te kort voor een beoordeling. 

( Emile van de Sande/VoetbalPrimeur )