VAR ook in Porto doorslaggevend: Karsdorp en de zijnen met lege handen

06-03-2019 23:37 Laatste update: 23:40
85

AS Roma kan zijn halve finaleplek van vorig seizoen geen gevolg geven: de Romeinen strandden na verlengingen op FC Porto. De heenwedstrijd in de Italiaanse hoofdstad had een 2-1 uitslag opgeleverd, maar na negentig minuten in Porto was het tweeluik volledig in balans. Het treffen werd tijdens de extra tijd beslist door de VAR.

Justin Kluivert was buiten de wedstrijdselectie gevallen, waardoor Rick Karsdorp voor de Nederlandse afvaardiging in Porto zorgde. De oud-Feyenoorder kreeg een basisplaats als rechtsback, maar werd na een klein uur richting de zijlijn gedirigeerd, om plaats te maken voor Alessandro Florenzi.

Op dat moment stond er al een 2-1 stand op de borden. Kostas Manolas leed na 26 minuten kostbaar balverlies in de opbouw en Tiquinho kon de openingstreffer aantekenen. AS Roma stond hierdoor virtueel op uitschakeling, maar wist de schade nog voor rust te repareren. Diego Perotti ging gemakkelijk liggen in duel met Eder Militao en Daniele De Rossi benutte de toegekende strafschop: 1-1.

Kort na rust ging het echter opnieuw mis voor de Giallorossi. Karsdorp leverde de bal in en kon voormalig FC Twente-aanvaller Jesus Corona vervolgens niet afstoppen. De Mexicaan strafte de twee slippertjes af door een loepzuivere voorzet op Moussa Marega af te leveren: 2-1. Drie minuten later kreeg Karsdorp geel en zat zijn wedstrijd erop.

Beide ploegen gaven elkaar in het resterende half uur niets toe en moesten gaan verlengen. Tijdens het eerste extra kwartier was alleen Marega dichtbij een treffer, maar de Malinees schoot hard over. Nadat beide ploegen van kant hadden gewisseld, liet Edin Dzeko een grote kans liggen: Pepe haalde de bal voor de lijn weg.

Een penaltyserie leek de beslissing te moeten brengen, maar vijf minuten voor tijd kreeg de thuisploeg opeens een penalty. Na lichtjes vasthouden van Florenzi, een gewillige valpartij van Fernando Andrade dos Santos én interventie van de VAR ging de bal op de stip: Alex Telles bezorgde FC Porto vervolgens een plek bij de laatste acht.