Slutsky: 'Kan niet dat België hoger staat, Nederland prijst zich uit de markt'

Slutsky: 'Kan niet dat België hoger staat, Nederland prijst zich uit de markt'

16-03-2019 11:02
91

Leonid Slutsky denkt dat de Eredivisie gebaat is bij meer buitenlandse eigenaren. De Russische trainer van Vitesse ziet dat Nederland ver achterop is geraakt in het mondiale voetbal.

"Natuurlijk zijn de tv-gelden in landen als Engeland, Duitsland, Frankrijk en Spanje veel hoger. Maar het kan toch niet dat zelfs België op de wereldranglijst hoger staat dan Nederland?", zegt Slutsky in de Volkskrant. "Ik weet dat veel mensen sceptisch zijn over Vitesse met zijn Russische eigenaar. Ik besef dat het tegen jullie trots en gevoel van onafhankelijkheid indruist, maar waarom zouden we niet meer buitenlandse investeerders naar Nederland halen?"

"Hoeveel Engelse clubs zijn nog in Britse handen?", vervolgt Slutsky. "De Premier League draait op Chinees, Amerikaans en Russisch geld. Zijn de clubs er slechter van geworden? Met de huidige globalisering kun je niet lokaal blijven denken. Nederland staart zich blind op een Eredivisie, waarin Ajax met 8-0 van De Graafschap wint. Wie wordt daar beter van? Ik constateer een disbalans in het Nederlandse voetbal."

Volgens Slutsky is de infrastructuur in Nederland 'fenomenaal'. "Maar in de Eredivisie spelen zes clubs op kunstgras, in Rusland met zijn strenge winters maar één! Hoe is het mogelijk? Ik beschouw Nederland en Engeland als de aartsvaders van het voetbal, maar jullie prijzen jezelf zo uit de markt."