'Ik wilde absoluut geen prof worden, rond mijn vijftiende wou ik helemaal stoppen'

'Ik wilde absoluut geen prof worden, rond mijn vijftiende wou ik helemaal stoppen'

16-03-2019 14:32
16

PEC Zwolle-aanvaller Stanley Elbers heeft een beroep waar vele jongens van dromen, maar wilde vroeger liever architect worden. De 26-jarige buitenspeler hoopte bouwkunde te studeren en in de voetsporen van zijn vader te treden.

Het voetballen deed Elbers er maar een beetje bij. "Ik wilde absoluut geen voetballer worden. Er was een periode, rond mijn vijftiende, dat ik zelfs wilde stoppen. Ik had er geen zin meer in", vertelt hij aan de Stentor. Toen hij met zijn ouders van Leiden naar Wassenaar verhuisde, kreeg hij er echter weer plezier in. "Als spits scoorde ik ineens aan de lopende band en kon ik naar veel profclubs. Ik koos uiteindelijk voor ADO, ook omdat Den Haag vanuit Wassenaar een beetje mijn stad was geworden."

Later debuteerde Elbers namens ADO in het betaald voetbal en belandde hij via Helmond Sport en Excelsior bij PEC. "Zelfs in de jeugd van ADO voelde ik niet de plicht om prof te worden", herinnert hij zich. "Misschien heb ik het daarom ook wel gered, omdat ik dus nooit de druk voelde die anderen wel voelen omdat ze per se prof willen worden."

Elbers is echter al bezig met een carrière na zijn voetballoopbaan. Zijn droom om ooit de bouwkunde in te gaan, heeft hij nog niet laten varen. "Ik heb nu een paar appartementen gekocht. Ik vind het leuk", vertelt hij. "Van mijn eerste woning die ik in Rotterdam kocht, zei mijn moeder: wat is dit? Mijn vader en ik kijken door de puinhoop heen en zien hoe het kan en gaat worden."