'Gevolg is dat het vermogen in de selectie van Ajax na een paar weken terugloopt'

'Gevolg is dat het vermogen in de selectie van Ajax na een paar weken terugloopt'

Gepubliceerd: dinsdag 19 maart 2019 om 08:44di 19-03-2019 om 08:44

Laatste update: dinsdag 19 maart 2019 om 09:22di 19-03-2019 om 09:22

Naweeën van de succesvolle Europese campagne zijn de oorzaak van het mindere spel van Ajax. Dat is althans de mening van Jos Geijsel, een topsportfysioloog die tot 2006 werkzaam was bij de Amsterdammers.

De Ajacieden speelden dit seizoen al 45 officiële wedstrijden. "Topsport draait om herstel", zegt Geijsel in het Algemeen Dagblad. "En reizen is heel vermoeiend. In die zin zijn topwedstrijden in de Champions League slopend. Frisse onderhoudstrainingen kunnen niet gedaan worden, de ene dag vrij in de week schiet erbij in. Gevolg: na enkele weken loopt het vermogen terug in een selectie. En dat is fnuikend."

Maar volgens Geijsel is er geen sprake van fysieke overbelasting. "Voetballers van Ajax zijn al jaren gewend aan elke dag trainen. Vaak zelfs tweemaal per dag. Bij Ajax heerst een cultuur van intensief trainen. Fysiek kunnen zij het spelen van meerdere wedstrijden in een week aan."

"Je zult slimmer moeten timen in je periodisering", geeft de topsportfysioloog een oplossing voor Erik ten Hag en zijn medische staf. "Een dag na de wedstijd is fysiologisch geen herstel nodig. Melkzuur is een uur na de wedstrijd immers uit de benen. Uitlopen hoeft dus niet meer. Neem die dag rust, zou ik zeggen. Dan kan de daaropvolgende dag weer onderhoudstraining gedaan worden."

Lees meer over: Eredivisie Ajax

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws