Slecht nieuws uit Belfast: Oranje moet in de achtervolging op Noord-Ierland

24-03-2019 22:39 Laatste update: 23:07
58

Nederland moet na twee EK-kwalificatiewedstrijden voorrang verlenen aan Noord-Ierland, dat een voorsprong van drie punten heeft op Oranje. De ploeg van Michael O'Neill had zijn eerste kwalificatiewedstrijd tegen Estland gewonnen, won vlak voor tijd van Wit-Rusland en heeft na twee wedstrijden de maximale score.

Noord-Ierland heerste in eigen huis en kwam na een half uur spelen op voorsprong dankzij een kopbal van Jonny Evans. Heel lang kon het thuispubliek daar echter niet van genieten: drie minuten later trok Igor Stasevich naar binnen en passeerde hij doelman Bailey Peacock-Farrell met een getoucheerde inzet: 1-1. Wit-Rusland leek hiermee een punt mee te nemen uit Belfast, maar invaller Josh Magennis bracht Windsor Park alsnog in extase met zijn late 2-1.

Groep G
Polen is na twee wedstrijden nog zonder puntenverlies in de kwalificatiereeks. De ploeg van Mateusz Klich en invaller Arek Milik had in het eigen Warschau een hele kluif aan het ultra-defensieve Letland (balbezit: 72 procent om 28 procent), maar slaagde er een kwartier voor tijd in om de ban te breken. Vedette Robert Lewandowski zette zijn hoofd tegen een afgemeten voorzet van linksback Arkadiusz Reca en kopte de openingstreffer binnen. Kamil Glik legde in de slotfase de 2-0 eindstand vast.

Groep I
België lijkt eveneens rechtstreeks op het eindtoernooi in 2020 af te koersen. De Rode Duivels gaven de 3-1 zege op Rusland een vervolg met een overwinning op Cyprus. De wedstrijd was na achttien minuten al gespeeld: Eden Hazard bekroonde zijn honderdste interland met de 0-1 en Michy Batshuayi gleed de 0-2 eindstand binnen.