Negen conclusies: verloren op z'n Duits, Memphis flikt het wéér, sterk duo faalt

Negen conclusies: verloren op z'n Duits, Memphis flikt het wéér, sterk duo faalt

Gepubliceerd: zondag 24 maart 2019 om 23:30zo 24-03-2019 om 23:30

Laatste update: zondag 24 maart 2019 om 23:35zo 24-03-2019 om 23:35

Het Nederlands elftal knokte zich in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Duitsland knap terug, maar trok uiteindelijk toch aan het kortste eind: 2-3. VoetbalPrimeur trekt negen conclusies na de nederlaag in de Johan Cruijff Arena.

Bliksemstart Duitsland
Het Duitsland van Joachim Löw zal na de recente prestaties nu niet met een overdosis aan zelfvertrouwen naar de Johan Cruijff Arena zijn afgereisd. Een dramatisch WK, gedegradeerd uit de Nations League, een 1-1 gelijkspel in de oefeninterland tegen Servië... In de beginfase was daar echter niets van te merken. Die Mannschaft begon geweldig aan de wedstrijd in Amsterdam en overblufte Oranje volledig.

Verdedigingsduo van wereldtop.... maar vandaag even niet
Ja, het Nederlands elftal heeft in potentie een centraal verdedigingsduo waar weinig landen aan kunnen tippen. Het was zondagavond echter een wat ongelukkige avond voor Virgil van Dijk en ook zeker voor Matthijs de Ligt. De twee hadden alle moeite om Leroy Sané en Serge Gnabry af te stoppen. De Ligt gleed knullig weg bij de 0-1, Van Dijk greep niet in bij de 0-2 en het duo mocht zich ook aanrekenen dat Nico Schulz in de slotfase wel erg vrij stond om de 2-3 binnen te schieten.

Stuntelende Babel
Ondanks de beroerde start en de vroege achterstand van Oranje, kreeg het Nederlands elftal al snel kansen om weer langszij te komen. Beide keren via Ryan Babel. Eerst zette Promes de aanvaller van Fulham alleen voor Manuel Neuer, niet veel later dook Babel weer alleen voor de Duitse goalie op. Beide keren leverde het geen treffer op. Verder oogde het allemaal vrij traag en inspiratieloos bij de aanvaller. Bondscoach Ronald Koeman zag het ook en greep in de rust in.

Roep om De Kuip
Of Oranje in Rotterdam wel een overwinning had geboekt is de vraag, maar feit is wel dat bij een interland in De Kuip de sfeer een stuk beter is. Het Nederlands elftal won donderdag in Rotterdam met 4-0 van Wit-Rusland en bleef daarmee voor de vijfentwintigste keer op rij ongeslagen. In de Johan Cruijff Arena zette Nederland nog nooit zo'n reeks neer. Dat geeft toch te denken.

Metamorfose
Speelde Oranje in de eerste helft nog matig, na rust was er een heel ander Nederlands elftal te zien in de Johan Cruijff Arena. De formatie van Koeman klapte erop, drong Duitsland terug en kwam via De Ligt al snel op 1-2. Daarna bleef Nederland de bovenliggende partij, en na de 2-2 leek Oranje de enige ploeg die aanspraak mocht maken op de overwinning. Het liep anders...

Memphis flikt het wéér
Bij Olympique Lyon wil het dan misschien niet vlotten, in het Nederlands elftal staat er geen maat op Memphis. Toeval kan het inmiddels niet meer zijn. In de laatste twaalf wedstrijden van Oranje was Memphis direct betrokken bij dertien doelpunten: acht keer als doelpuntenmaker en vijf keer als aangever. Ook tegen Duitsland was hij weer van onschatbare waarde door een assist te geven op De Ligt en zelf de 2-2 binnen te schieten.

Verloren op z'n Duits
In de Nations League speelde Oranje in Duitsland 'op z'n Duits' gelijk via een late treffer van Van Dijk. In de Johan Cruijff Arena pakte Die Mannschaft Oranje dubbel en dwars terug. In de slotfase, waarin Oranje op twee gedachten leek te hinken en de krachten iets weg leken te vloeien, sloegen de bezoekers toch nog toe. Op aangeven van invaller Marco Reus schoot Schulz de 2-3 binnen. Pijnlijk!

EK-kwalificatie nog altijd in zicht
Met een overwinning op Duitsland had Oranje goede zaken kunnen doen met het oog op kwalificatie voor EK 2020. Ondanks de late nederlaag is er nog geen reden voor paniek. Noord-Ierland, won met 2-1 van Wit-Rusland, is koploper in groep C, Duitsland is nu de nummer twee. Gezien de sterkte van de groep moet dit Nederland ertoe in staat zijn bij de eerste twee in de groep te eindigen. Mocht dat onverhoopt niet lukken, is de ploeg nog altijd verzekerd van play-offs. Nog niets aan de hand dus.

Winnende goal van... nummer 14
Rond Nederland - Duitsland werd ook stilgestaan bij Johan Cruijff, die exact drie jaar geleden op 68-jarige leeftijd overleed. Het Nederlands elftal leek op deze bijzondere avond de punten te delen met Die Mannschaft. In de absolute slotfase werd daar echter een stokje voor gestoken. Doelpuntenmaker: Nico Schulz. Rugnummer: 14.

(VoetbalPrimeur / Jurgen van der Hoeven)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws