Waarom PSV het verdedigend beter op orde had dan Ajax, maar toch de boot in ging

Waarom PSV het verdedigend beter op orde had dan Ajax, maar toch de boot in ging

01-04-2019 10:45
74

De topper tussen Ajax en PSV stond bol van de spanning, maar geen van beide ploegen had ergens echt de controle in de wedstrijd. Het was daarom een groot deel van de wedstrijd veel omschakelen voor beide teams. Als PSV de momenten dat het switchte naar aanvallen beter had uitgespeeld, dan had de score in het voordeel van de Eindhovenaren kunnen uitvallen.

Door Ruud Bijnen

Bij omschakelen gaat het in het voetbal om wat een elftal doet direct na balverlies of na balverovering. Bij eerstgenoemde is het schakelen naar verdedigen en in het tweede geval schakelen naar aanvallen. Verliest een team de bal, dan kan gekeken worden of direct als geheel druk gezet wordt of dat het juist inzakken is naar de verdedigende stellingen. Wordt de bal veroverd, dan kan een trainer kiezen om zijn spelers direct de diepte te laten zoeken of juist de bal even vast te houden en 'rustig' te gaan opbouwen. In dit geval is het vaak belangrijk hoe de tegenstander staat als het de bal verliest. Is dat uitnodigend om direct de diepte te zoeken of niet? En heeft de ploeg die de bal verovert snelle mensen voorin en/of iemand die de bal goed kan vasthouden?

Kansen voor PSV
De wedstrijd analyserend is het duidelijk dat er van beide kanten bij balverovering snel de diepte gezocht werd. En vooral Ajax nodigde de tegenstander uit dat te doen, omdat de restverdediging niet sterk georganiseerd was. Noussair Mazraoui stond continu ver voorwaarts omdat hij bijzonder aanvallend was ingesteld. Daardoor bleven er steeds drie mensen van Ajax over achterin. Als één van deze drie doordekte op het moment dat een van de spitsen werd ingespeeld, en dat gebeurde in bijna alle gevallen, dan bleven er nog maar twee verdedigers over. Met snelle en wendbare spelers als Hirving Lozano en Steven Bergwijn en de altijd goed positie kiezende Luuk de Jong, werd het voor PSV zeer verleidelijk om snel voorwaarts om te schakelen. Daarbij was ook de snel mee opkomende Denzel Dumfries regelmatig aanwezig. Het gaf PSV een handjevol mogelijkheden om tot écht gevaarlijke aanvallen te komen, maar het lukte nauwelijks.


Lozano heeft de bal voor PSV. Nicolas Tagliafico dekt voor de tweede keer door, waar hij dat beter over kan laten aan Frenkie de Jong. In dat geval zou de linksback de opkomende Dumfries op kunnen vangen. Nu moet Daley Blind even later uitstappen op Dumfries. Linksboven in beeld is Mazraoui ver weg van zijn verdedigende taken en Lasse Schöne is ook nog niet in positie. De Ligt en Blind staan niet op één lijn en geven daardoor veel ruimte weg, waarvan Bergwijn profiteert door in de rug van Blind weg te lopen. De bal gaat na dit beeld naar Dumfries die de passlijn open heeft naar De Jong. Hij kiest er echter voor om door te lopen met de bal. Daarmee vertraagt hij het spel en verkleint hij de ruimtes voor Bergwijn en De Jong, omdat de Ajacieden de tijd krijgen om de ruimte dicht te lopen. Uiteindelijk geeft Dumfries een matige voorzet af. De mogelijkheid wordt niet in een doelkans omgezet.


De verdediging van Ajax is uit positie als Michal Sadilek de bal aan de zijlijn krijgt. Beide centrale verdedigers, De Ligt en Blind, dekken op hem door. Blind is net op de weg terug. Mazraoui komt linksboven in beeld te laat terug. Als Sadilek niet had teruggekapt maar de bal buitenom had gestoken op De Jong, dan was het drie tegen twee geweest in het voordeel van PSV en had er een grote kans kunnen ontstaan. Bergwijn en Lozano hadden dan positie kunnen kiezen voor het doel als De Jong richting het doel was gelopen met de bal. In plaats daarvan krijgt PSV nu een vrije bal aan de zijlijn.

Kansen Ajax
Maar ook de Amsterdammers hadden mogelijkheden om meer te halen uit de omschakeling naar aanval. Het verschil was echter dat PSV een betere restverdediging had. Alleen Dumfries stond vaak wat dieper. Linksback Angelino en de centrale verdedigers Daniel Schwaab en Nick Viergever stonden beter op lijn dan Ajax en dekten niet door, maar hielden de tegenstanders op zodat ploeggenoten tijd hadden om terug in positie te komen. Betere keuzes in dit geval. Toch haalde Ajax uit mindere mogelijkheden meer rendement dan PSV deed, al leverde dat alleen in de laatste minuut een doelpunt op.


PSV heeft in de omschakeling naar verdedigen drie man op lijn staan die niet uitstappen. Viergever wil bijna doordekken, maar ziet Blind op snelheid op zich afkomen en bedenkt zich daardoor. Dat is een verstandige keuze, omdat het vrijwel zeker Blind alleen voor de keeper had gezet. Dusan Tadic houdt de bal even vast en geeft de bal diep op Blind die één tegen één met Viergever komt te staan tegen de achterlijn. Ondertussen komt Hakim Ziyech vanaf de overkant naar binnen gesneden. Hij krijgt de bal, maar zijn schot gaat uiteindelijk niet op het doel, omdat Angelino er nog net tussen zit. Goed verdedigd als team.

Het was een wedstrijd waarin door foute passing en slimme onderscheppingen regelmatig situaties ontstonden om in de omschakeling naar de aanval tot kansen te komen, maar het gebeurde nauwelijks. PSV had de restverdediging beter op orde en was verstandiger in het doordekken dan Ajax. Of dat zaken zijn die de resterende wedstrijden beslissend zullen zijn in de strijd om het kampioenschap valt te bezien. Voor Ajax kan het tegen de Europese top wel een aandachtspunt zijn. Maar vermoedelijk zal de staf daar ongetwijfeld aandacht voor hebben.

Ruud Bijnen is als voetbalanalist werkzaam voor Almere City, bezig aan zijn master in coaching aan het Cruijff Institute en kijkt voor VoetbalPrimeur naar belangrijke wedstrijden.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie