Ajax scoort zes keer tegen Excelsior, maar ziet De Jong uitvallen richting 'Juve'

13-04-2019 20:23 Laatste update: 20:32
143

Ajax heeft zaterdagavond tegen Excelsior aan het doelsaldo gewerkt in de Eredivisie. De ploeg van trainer Erik ten Hag was met liefst 6-2 te sterk voor de Kralingers. De druk ligt daardoor weer bij PSV, dat zondag in actie komt.

Excelsior begon nog brutaal in de Johan Cruijff Arena, maar al snel nam Ajax het initiatief. Na tien minuten was het raak. Na een schitterende pass van Donny van de Beek rondde Klaas-Jan Huntelaar met een subtiel lobje af. De Amsterdammers loerden daarna op de tweede goal, kregen enkele kansen, maar na een klein half uur sloeg bij iedere Ajax-fan de schrik om het hart. Frenkie de Jong liet zich - uit voorzorg zo werd later duidelijk - vervangen met hamstringklachten.

Het inbrengen van Jurgen Ekkelenkamp maakte voor de krachtsverhoudingen op het veld geen verschil. Na 37 minuten maakte Dusan Tadic er op aangeven van Huntelaar in de kluts 2-0 van. En enkele minuten later voetbalde Ajax zich fraai onder de Rotterdamse druk uit en gaf Hakim Ziyech voor op Huntelaar: 3-0. Mounir El Hamdaoui deed razendsnel iets terug namens Excelsior, waarna Ajax nog een strafschop claimde na een overtreding op Matthijs de Ligt.

De bal ging niet op de stip, maar Ajax had in de tweede helft desondanks geen kind aan de Kralingers. De Amsterdammers kregen diverse kansen om de score uit te breiden, maar sloegen pas een half uur voor tijd weer toe. Na een overtreding van Ryan Koolwijk op De Ligt, raadpleegde scheidsrechter Pol van Boekel de VAR en dit keer oordeelde hij dat het wél een strafschop was. Tadic benutte het buitenkansje, waarna het plots hard ging.

Na 65 minuten voltooide Huntelaar zijn hattrick. Hoewel André Onana daarna een paar keer reddend moest optreden, werd het nog erger voor de bezoekers. Dolberg, ingevallen voor Huntelaar, tekende op schitterende wijze voor de 6-1. Jeffry Fortes maakte de stand kort voor tijd nog iets draaglijker: 6-2.

Ajax werkte desondanks flink aan het doelsaldo, dat nu dertien doelpunten beter is dan dat van PSV. Bovendien moeten de Eindhovenaren zondag winnen van De Graafschap om in punten weer op gelijke hoogte te komen. Ajax tankte bovendien vertrouwen voor de return tegen Juventus, dinsdag in Turijn.