Alles of niets in Italië: waarom Ajax het wel óf niet gaat redden tegen Juventus

Alles of niets in Italië: waarom Ajax het wel óf niet gaat redden tegen Juventus

Gepubliceerd: maandag 15 april 2019 om 13:00ma 15-04-2019 om 13:00

Laatste update: maandag 15 april 2019 om 16:50ma 15-04-2019 om 16:50

Zes dagen na de 90 fenomenale minuten in de Johan Cruijff Arena gaat Ajax op voor de allesbepalende return tegen Juventus. De halve finale van de Champions League is de inzet van een nu al fascinerende clash tussen de koplopers van Nederland en Italië. Waarom gaat Ajax het wel óf niet redden tegen De Oude Dame? VoetbalPrimeur zet de argumenten op een rij. 

Wel: On fire in uitduels
Wie de tegenstander ook is, Ajax scoort dit seizoen áltijd op vreemde bodem. Erik ten Hag is geen trainer die zijn elftal laat inzakken en de tegenstander de bal gunt. Ajax zet druk, jaagt op en krijgt elke wedstrijd meerdere kansen. In Europa lijken de Amsterdammers zelfs nog wat meer energie te hebben, zo bleek eerder al tegen onder meer Bayern München en Real Madrid.

Niet: Geen Tagliafico 
Het ontbreken van Tagliafico is een grote aderlating voor Ajax en Ten Hag. De Argentijnse gifkikker is met zijn tomeloze inzet en offensieve bijdrages van onschatbare waarde. Extra vervelend: er moet in de defensie geschoven worden, nu Tagliafico geschorst is. Waarschijnlijk kiest Ten Hag voor Joël Veltman als rechtsback en moet Noussair Mazraoui op links spelen - een voor hem ongebruikelijke positie. Niet ideaal. 

Wel: Favoriet in spagaat
Na de 1-1 in Amsterdam hinkt Juve mogelijk op twee gedachten. Afwachten en Ajax laten komen, omdat er gescoord móet worden? Of voor eigen publiek juist initiatief tonen en zo snel mogelijk de genadeklap uitdelen? Tegen Atlético Madrid (3-0 zege) liet De Oude Dame zien dat het in eigen huis een tegenstander compleet kan overrompelen. Ajax zou kunnen profiteren van de spagaat waarin favoriet Juve zich bevindt. 


Niet: Ervaring & geslepenheid
Italianen kunnen niet van je winnen, maar je kan wel van ze verliezen, luidt een beroemde uitspraak van Johan Cruijff. Het is een aloud cliché, maar o zo waar: waar wij in Nederland willen domineren en mooi voetbal verlangen, heeft men daar in Italië lak aan. Winnen, drie punten, de volgende ronde bereiken - dáár gaat het om. Ajax is bedolven onder de complimenten voor het fraaie spel op woensdagavond, maar Juve keerde terug naar Turijn met een goed resultaat op zak.

Het maakt trainer Max Allegri niet uit hoe zo'n uitslag is neergezet. Met alle ervaring die het geslepen Juventus in huis heeft, is de kans groot dat Ajax deze week weer alle complimenten ontvangt - maar uiteindelijk wel met lege handen staat. 

Wel: Ajax scoort altijd
Na de 1-1 in de Johan Cruijff Arena is de missie voor Ajax duidelijk: er móet sowieso gescoord worden, aangezien Juventus virtueel aan de leiding gaat dankzij uitdoelpunten. Het scheelt dat Ajax dit seizoen erg makkelijk het doel weet te vinden. Wat heet: in de Eredivisie was het 106 keer raak in 30 Eredivisie-duels en in Santiago Bernabéu wist Ajax vorige maand liefst vier keer te scoren. Dusan Tadic, David Neres, Hakim Ziyech, Donny van de Beek en - vanaf de bank - Klaas-Jan Huntelaar en Kasper Dolberg: voldoende scorend vermogen

Niet: Mr. Champions League
Zelfs wanneer-ie 70 procent fit is, kan Ronaldo het verschil maken, zo bewees Mr. Champions League afgelopen woensdag in Amsterdam nog maar eens. Een week verder is de Portugese superster waarschijnlijk nog iets sterker, sneller, explosiever en gevaarlijker. Als Ronaldo een goede dag heeft, is het voor Ajax haast onbegonnen werk om Juventus af te stoppen. 


Wel: Weer geen Chiellini
De absolute leider van Juventus ontbrak woensdag in Amsterdam en ook de return van deze week komt hoogstwaarschijnlijk te vroeg voor Giorgio Chiellini. Zonder de geblesseerde captain is Juventus achterin minder stabiel. Ook qua kopkracht en bij corners en vrije trappen levert Juve fors in.

Niet: Uitgerust Juventus
Juventus staat er in de Serie A zó goed voor, dat Allegri in het weekend de luxe had om met een heuse C-ploeg aan te treden tegen SPAL. Negen basisspelers (!) mochten lekker hun rust pakken. De spelers van Ajax moesten op zaterdag 'gewoon' aan de bak tegen Excelsior. Die extra rust is een groot voordeel. Bij Ajax ontstaan er links en rechts pijntjes. Zo moest Frenkie de Jong tegen Excelsior bijvoorbeeld afhaken met hamstringklachten. 

Wel: Nieuwe masterclass
Als de druk enorm is, lijkt Ajax op z'n best. De ploeg van Ten Hag leverde op bezoek bij Madrid (4-1) een wereldprestatie - en waarom zou dat in Turijn niet wéér kunnen? In Spanje stond Ajax er slechter voor dan nu. Ten Hag prepareerde zijn elftal afgelopen week optimaal voor de heenwedstrijd. Juventus werd bij vlagen overklast en van de mat gespeeld. Nu is het aan Ajax om opnieuw bravoure te tonen en wederom een masterclass te geven op het allerhoogste niveau. 

Gaat Ajax het dinsdagavond flikken in Italië, denk jij? En waarom? Deel het in de comments! 

Poll

Haalt Ajax de halve finale?

(31101 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws