Ajax mist magische grens van 100 miljoen euro aan Champions League-inkomsten

Ajax mist magische grens van 100 miljoen euro aan Champions League-inkomsten

Gepubliceerd: donderdag 9 mei 2019 om 09:30do 09-05-2019 om 09:30

Ajax heeft ondanks de eliminatie tegen Tottenham Hotspur financieel ongekend goede zaken gedaan in de Champions League. De Amsterdammers verdienden bijna 100 miljoen euro in het miljardenbal.

Door het missen van de finale grijpt Ajax naast een beloning van vijftien miljoen euro. Plaatsing voor het hoofdtoernooi van de Champions League leverde Ajax eerder dit seizoen het grootste bedrag op: 45 miljoen. Dat bedrag bestaat uit de startpremie, de plek van Ajax op de UEFA-coëfficiëntenranglijst, kaartverkoop voor thuiswedstrijden en televisiegelden.

De Amsterdammers ontvingen net als de 31 andere deelnemers een startpremie van 15,25 miljoen euro. Omdat Ajax als nummer 17 op de UEFA-coëfficiëntenlijst van de afgelopen tien jaar aan het Europese avontuur begon, cashte de club nog eens 18,7 miljoen euro. De overige miljoenen kwamen uit kaartverkoop en tv-gelden.

Prestatiepremies
Ook bij elk resultaat rinkelde de kassa. Door eerdere overwinningen op AEK Athene (twee keer) en Benfica, remises tegen Benfica en Bayern München én het bereiken van de knock-outfase mocht Ajax in de winter al zeker 23 miljoen euro bijschrijven aan prestatiepremies. Voor de zeges op Real Madrid, Juventus en Tottenham in respectievelijk de achtste finale, kwartfinale en halve finale keert de UEFA niets uit.

Bovenstaande bedragen zijn rechtstreeks afkomstig uit de Champions League-pot van de UEFA. Ajax breekt door de Europese successen echter ook alle clubrecords op het gebied van merchandising. Het thuis- en uitshirt zijn vrijwel nergens meer verkrijgbaar. Ajax speelde woensdag tegen Tottenham Hotspur opnieuw in een uitverkochte Johan Cruijff Arena, net als tegen AEK Athene, Bayern München, Benfica, Juventus en Real Madrid. Deze thuisduels zijn naar schatting ook goed voor een recette van 12 miljoen euro.

De totale Champions League-verdiensten van Ajax zijn daardoor richting de 100 miljoen euro gekropen. De magische grens wordt echter niet doorbroken.

De geschatte Champions League-inkomsten van Ajax op een rij:

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Bekijk het laatste nieuws