Il Fenomeno Ten Hag maakt naam in Italië: 'Tactische trainers, daar houden ze van'

Il Fenomeno Ten Hag maakt naam in Italië: 'Tactische trainers, daar houden ze van'

Gepubliceerd: woensdag 17 april 2019 om 16:30wo 17-04-2019 om 16:30

Laatste update: woensdag 17 april 2019 om 16:55wo 17-04-2019 om 16:55

David Endt, voormalig teammanager van Ajax én kenner van het Italiaanse voetbal, had er vooraf wel vertrouwen in: Ajax zou '35 procent' kans hebben om Juventus te elimineren in de Champions League, liet hij direct na de loting al weten. Hoe het af is gelopen, weten we allemaal: Ajax schittert na de 'niet kansloze missie' in Turijn bij de laatste vier van het miljardenbal. VoetbalPrimeur belde The Day After met Endt.

De Amsterdammers hebben met hun optreden in het Allianz Stadium grote indruk gemaakt op de Italiaanse pers én het voetbalpubliek, verzekert Endt. "De nadruk ligt op de herrijzenis van het instituut Ajax, dat aspect krijgt veel aandacht. Een voorbeeld van hoe je ook kunt spelen, vrijgevochten en zonder cynisme", laat hij woensdag weten aan VoetbalPrimeur. Trainer Erik ten Hag werd voorafgaand aan de returnwedstrijd al bestempeld als Il Fenomeno en heeft na de 1-2 van dinsdagavond nóg meer respect gekregen. "Dat beeld is alleen maar verder versterkt. Tactische trainers, daar houden ze in Italië van."

Endt zelf heeft vooral waardering voor Donny van de Beek, de maker van de 1-1 in Turijn. "Niet veel genoemd, maar wel erg belangrijk. Een bundeling van kracht en opofferingsgezindheid, geweldig veel energie, diepgang, altijd gevaarlijk en scorend vermogen: symbolisch voor hoe Ajax wil voetballen." De Hard Gras-auteur licht ook het Juventus-duo Giorgio Chiellini en Mario Mandzukic eruit: de twee konden dinsdagavond niet meespelen en werden node gemist door La Vecchia Signora. "Niet de meest begaafde spelers, maar wel functioneel. Juventus kon niet opbrengen wat het op moest brengen."

Spurs of City?
De Ajacieden mogen zich nu opmaken voor een reisje naar Engeland: Manchester City en Tottenham Hotspur zullen woensdagavond uitvechten wie de tegenstander van Ajax in de halve finale wordt. Endt heeft geen voorkeur voor de nummer één of de nummer drie van de Premier League. "Van mij mag het de sterkste van de twee worden. Dat koppel ik aan de 'lichtheid van de illusie': als ze met dezelfde onbevangenheid kunnen spelen als tegen Real Madrid en Juventus en niets te verliezen hebben, dan is Ajax op zijn sterkst. Als er verwachtingen komen, kan dat weer een aparte druk opleveren."

Die onbevangenheid was volgens Endt ook de grote kracht van het gouden Ajax van 1995: de ploeg van Louis van Gaal begon zonder hele hoge verwachtingen aan het Europese seizoen, maar mocht uiteindelijk de Cup met de Grote Oren omhooghouden. "We begonnen zonder doelstelling, maar kregen langzaam het gevoel dat er iets te halen viel", weet de toenmalig perschef nog. "Daardoor werd elke wedstrijd zonder speciale druk benaderd. Het maakte niet zo veel uit tegen wie we speelden, het was allemaal meegenomen."

1995 versus 2019
De huidige Ajax-selectie vertoont volgens Endt 'parallellen' met het team van '95. "Dat elftal was misschien iets completer, maar de spelers van nu hebben ook veel ervaring. Ziyech is een gearriveerde speler, Blind, Schöne en Tadic hebben al veel meegemaakt. En de as met Onana, De Ligt, De Jong en Tadic is ook sterk."

Hoe het Europese avontuur ook zal eindigen, de mannen van Ten Hag hebben zich nu al gepresenteerd als waardige opvolgers van het gelauwerde elftal van Van Gaal, stelt Endt. "Ik houd ervan wanneer elke generatie zijn eigen glorieteam heeft. Je moet niet gaan vergelijken, anders wordt het een beetje zurig. Het is mooi dat we kunnen genieten van een team dat nu tot de verbeelding spreekt: de generatie die 1995 niet heeft meegemaakt, heeft nu een eigen team. Niet van horen zeggen of opa vertelt, maar zelf deel van uitgemaakt."

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Poll

Waar eindigt het Champions League-avontuur van Ajax?

(19696 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws