Ramadan begint voor Ajax-spelers: 'Ze kunnen bedenken dat dit onmogelijk is'

Ramadan begint voor Ajax-spelers: 'Ze kunnen bedenken dat dit onmogelijk is'

03-05-2019 07:00
215

Ajax kan in de komende maand de kroon zetten op een ijzersterk seizoen. Maar voor Hakim Ziyech,  Noussair Mazraoui en Zakaria Labyad is het ook de periode van de ramadan, de vastenmaand voor moslims. De Amsterdamse club laat de keuze aan de Marokkaanse Ajacieden.

"Wij laten spelers vrij in de wijze waarop zij met hun geloof omgaan, dus ook met betrekking tot de ramadan", zegt een woordvoerder van Ajax in De Telegraaf. Wel zullen de spelers goede afspraken moeten maken met de technische en medische staf.

Moslims mogen tijdens de ramadan tussen 5 mei en 4 juni van zonsopgang tot -ondergang niet eten en drinken. Inspanningsfysioloog Raymond Verheijen adviseert Ziyech, Mazraoui en Labyad om gebruik te maken van de – door de islam geboden – mogelijkheid om er soepel mee om te gaan. Volgens hem wordt het lichaam ontregeld, gaat de bloedsuikerspiegel omlaag en dat leidt uiteindelijk tot een lagere handelingssnelheid, omdat er minder energie naar je hersenen gaat. Ook de kans op blessures neemt daardoor toe. "Als het signaal door je ruggenmerg langzamer gaat, dan kunnen de spieren te laat samenspannen en een speler bij een landing op één been zijn kruisbanden scheuren", geeft hij als voorbeeld.

De inspanningsfysioloog doet een dringend beroep op de drie Ajax-spelers. "Het zou totaal onverantwoord zijn je aan de ramadan te houden in deze fase van het seizoen. Er zijn legio voorbeelden van sporters, voor wie wegens specifieke omstandigheden uitzondering wordt gemaakt. Zij kunnen de ramadan later inhalen en daar rust binnen het geloof helemaal geen taboe op."

"De jongens zijn topsporter en dat brengt ook een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee", aldus Verheijen, die wijst op het duel met Tottenham Hotspur van woensdag. "Spelen zonder eten kan niet. Stel je voor dat het 0-1 staat na negentig minuten. Dan moeten ze nog een verlenging spelen ook. Ik verwacht dat de spelers zelf kunnen bedenken dat dit onmogelijk is."