Keizer pakt tweede prijs met Sporting Portugal en wint bekerfinale van FC Porto

25-05-2019 21:25 Laatste update: 21:28
31

Marcel Keizer heeft met Sporting Portugal ook het tweede bekertoernooi weten te winnen. Na het winnen van de Taça da Liga is ook de Taça da Portugal, het grootste bekertoernooi van Portugal, binnen voor de Nederlandse trainer. FC Porto werd na een spannende strafschoppenserie verslagen. Na 120 minuten spelen stond het 2-2.

Sporting eindigde in de competitie op de derde plek en werd in de Europa League in de zestiende finales uitgeschakeld door Villarreal. Toch krijgt het seizoen met de bekerwinst een mooi einde.

Bas Dost begon bij Sporting op de bank. Nemanja Gudelj mocht wel starten van Keizer. Na iets meer dan tien minuten kreeg Raphinha namens Sporting een levensgrote kans om zijn ploeg op voorsprong te zetten, maar de Braziliaan raakte de paal na een rebound. Porto dacht na 25 minuten op 0-1 te komen, echter werd de treffer afgekeurd vanwege buitenspel.

Vlak voor rust kwam de nummer twee van Portugal alsnog op voorsprong door Tiquinho Soarez, die binnenkopte en zijn goal opdroeg aan Iker Casillas. Echter maakte Sporting nog voor de rust gelijk via Bruno Fernandes: 1-1.

Porto en Sporting waren in de tweede helft aan elkaar gewaagd, al kreeg eerstgenoemde ploeg de beste kansen. Keizer bracht Dost een kwartier voor tijd in, maar de voormalig Oranje-spits kon een verlenging niet voorkomen. Scoren deed Dost ín de verlenging wel. De 29-jarige spits uit Deventer sloeg toe nadat de bal uit de rebound voor zijn voeten kwam: 2-1. Dat gebeurde in de 110e minuut.

De beker lag voor het grijpen, maar in de allerlaatste minuut van de reguliere speeltijd maakte Porto alsnog gelijk. Felipe zocht de ruimte op en passeerde Renan Ribeiro met een kopbal in minuut 120.

Sporting nam de strafschoppen vervolgens beter. Nadat Porto via Soares op voorsprong kwam, schoot Dost op de lat. Echter deed Pepe even later hetzelfde, waardoor Sporting gelijk kon maken. Spelers van Sporting en Porto hielden het hoofd koel en benutten hun strafschop, tot Fernando Andrade miste bij een 4-4 tussenstand. Luiz Phellype benutte vervolgens de beslissende penalty om Keizer en co. de beker te bezorgen.