Sparta keert na één jaar afwezigheid terug in de Eredivisie; Superboeren dalen af

28-05-2019 22:36
196

Sparta is dankzij een 2-0 zege in Doetinchem gepromoveerd naar de Eredivisie. Lang leek er niets aan de hand voor de Superboeren, maar na twee Rotterdamse goals in het laatste kwartier daalt de ploeg van Henk de Jong toch af naar het één na hoogste niveau.

Voorafgaand aan de wedstrijd gaf Sparta-trainer Henk Fraser al aan dat zijn ploeg de aanval zou zoeken. Dat was ook wel nodig, want de Rotterdammers namen een 1-2 nederlaag uit eigen huis mee naar Doetinchem en moesten dus minstens twee keer scoren om kans te maken op promotie. De eerste mogelijkheden waren dan ook Sparta, dat via Ragnar Ache en Lars Veldwijk druk hield op de defensie van De Graafschap. Die capituleerde echter niet.

Naar gelang de wedstrijd vorderde overleefden de Superboeren de aanvalsgolven van de gasten steeds beter. Dat betekende ook dat de ploeg van Henk de Jong zelf mogelijkheden kreeg om te gaan voetballen en daaruit kwamen er ook kansen. Vlak voor rust had Youssef El Jebli in kansrijke positie raak moeten schieten, maar hij maaide ongelukkig over de bal heen.

Na de thee speelde zich eigenlijk eenzelfde scenario af als in het eerste bedrijf, maar dan met De Graafschap als de ploeg die uitstekend begon. Het kreeg kansen en had eigenlijk op voorsprong moeten komen via El Jebli, die na een hoge voorzet van Charlison Benschop over kopte. Sparta kwam een aantal keer goed weg en het leek er op dat de Spangenaren rijp waren voor de slacht, maar niets bleek minder waar.

Een kwartier voor tijd dook Veldwijk namelijk op voor Nigel Bertrams, de keeper van de Superboeren. Bertrams wist de poging van de spits nog wel te keren, maar de rebound van invaller Halil Dervisoglu was hem te machtig: 0-1. Daardoor had Sparta nog maar één goal nodig voor promotie en de Rotterdammers gingen dan ook op zoek naar een tweede treffer. Ruim vijf minuten voor tijd viel die zelfs toen Adil Auassar een corner inkopte (0-2) en De Graafschap daarmee op degraderen zette.

De Superboeren probeerden vervolgens alles om nog een verlenging af te dwingen. In blessuretijd vuurde Nieuwpoort nog hard in de handen van Sparta-goalie Coremans, maar verder kwam het niet. Na vier minuten blessuretijd mocht Sparta de terugkeer in de Eredivisie gaan vieren en degradeert Henk de Jong in zijn laatste wedstrijd bij De Graafschap.